Шокиращо разкритие: Земното магнитно поле отслабва


Шокиращо разкритие: Земното магнитно поле отслабва
Снимката е илюстративна
22 Май 2020, Петък


Предизвикателството пред учените е да разберат процесите в земното ядро, които провокират тези промени

Автор: Десант

Учени направиха шокиращо откритие – магнитното поле на Земята, което ни предпазва от космическата радиация и заредени частици от слънцето, в последно време отслабва. 

Голям регион с намалена магнитна интензивност е наблюдаван между Африка и Южна Америка. Той е наречен Южноатлантическа аномалия и е формирал център с минимална интензивност само за пет години. 

Изследователите спекулират, че отслабването е знак, че Земята се насочва към обръщане на полюсите. Последният път това се е случило преди 780 000 години.

Аномалията предизвиква проблеми за спътниците и други космически обекти, когато прелитат през района, тъй като много от тях получават технически неизправности.

Откритието е направено от екип от Европейската космическа агенция (ЕКА), който е извадил данните от група спътници. Сателитите са специално проектирани да идентифицират и измерват различните магнитни сигнали, които изграждат магнитното поле на Земята и позволяват на експертите да открият области с отслабено магнитно поле.

Юрген Мацка от германския Изследователски център за науки за Земята заявява: „Новият източен минимум в Южноатлантическата аномалия се появи през последното десетилетие и в последните години се развива енергично. Сега предизвикателството пред нас е да разберем процесите в земното ядро, които провокират тези промени”.

Отслабеното магнитно поле отдавна е в полезрението на експертите, те знаят, че то е загубило 9% от интензивността си през последните 200 години. 

След анализ на данните, събрани от сателитите, е установено, че между 1970 г. и 2020 г. силата на магнитното поле във въпросния регион е намаляла от около 24 000 нанотесли до 22 000. Все пак онова, което е по-озадачаващо е фактът, че аномалията е нараснала и се е придвижила на запад със скорост от около 19 км/ч.

Освен това екипът е открил, че само през последните пет години центърът с минимална интензивност се е формирал югозападно от Африка, предполагайки, че Южноатлантическата аномалия може да се раздели на две отделни клетки.

Промяната не се случва за една нощ. Това е бавен процес, който се развива в продължение на няколкостотин години. И когато това с случи, множество северни и южни магнитни полюси изскачат по цялата земя.

Източник: vesti.bg


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки