Античният храм на богинята Кибела в Балчик ще се управлява от общината


Античният храм на богинята Кибела в Балчик ще се управлява от общината
20 Май 2020, Сряда


Археологическата културна ценност с категория „национално значение"

Автор: Десант

Министерският съвет прие решение за безвъзмездно предоставяне за управление на археологическа недвижима културна ценност  „Античен храм на богинята Кибела", на Община Балчик за срок от 10 години.

Обектът е с „национално значение" и е публична държавна собственосте.

Предоставянето на недвижимата археологическа културна ценност ще допринесе за обогатяване културно-историческото наследство на местно ниво, ще подпомогне популяризирането на недвижимата ценност и превръщането й в съществен фактор за разширяването на културния туризъм.

Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности, ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Историческия музей в Балчик.



Балчишкият храм на понтийската Майка на боговете е единственият в източната част на Балканския полуостров и най-добре запазеният елинистически храм в България.

Откритите надписи и мраморни пластики отразяват религиозния и обществен живот в Дионисополис. Като брой и разнообразие, това е най-голямата група движими паметници, свързани с култа към Кибела, открити досега в неин храм.

Построен е през 280-260 г. пр. Хр. и е функционирал до края на ІV в. Природно бедствиезатрупва храма и го съхранява до наши дни


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки