Валери Симеонов: Готви се тежък удар срещу българската общност в Бесарабия


Валери Симеонов: Готви се тежък удар срещу българската общност в Бесарабия
Снимка: topor.od.ua
20 Май 2020, Сряда


Декларация на Народното събрание срещу действията на Украйна

Автор: Десант

„Решението на Украйна да раздроби населения с българи Болградски район ще бъде тежък удар срещу най-голямата наша общност зад граница и ще обезличи българската диаспора“. Това заяви лидерът на НФСБ и председател на групата за приятелство с Украйна Валери Симеонов днес от трибуната на Народното събрание.

Той съобщи за подготвяна от украинската държава административно-териториална реформа, която сериозно застрашава правата и интересите на нашите сънародници.

„Това е най-голямата българска общност зад граница, над 200 години нашите сънародници живеят в този компактен район и са лоялен партньор на украинската държава. Във всичкото това време Болградският район е самостоятелна административна единица“, посочи лидерът на НФСБ.

„Решението на Украйна нарушава постигнатите досега договорености“,  подчерта Симеонов. Пред БНТ по-рано той припомни, че по негово настояване бяха проведени среща на премиера Борисов с предишния президент Петро Порошенко – на 5 октомври 2018 г. в Одеса по проблемите на българската общност, а на 31 януари 2020 г. – конферентен разговор с настоящия държавен глава Володимир Зеленски.

„И в двата случая бе гарантирано запазването на целостта на Болградски район, лично аз бях свидетел на това“, изтъкна Валери Симеонов.

Той е категоричен, че е под въпрос подкрепата на България към приемането на Украйна в Европейския съюз и НАТО, тъй като се нарушават Европейската харта за местно самоуправление и Рамкова конвенция на Съвета на Европа.

С нарочна Декларация, предложена от Симеонов, Народното събрание на Република България декларира своето категорично несъгласие с подготвяните административни промени. Декларацията бе подкрепена от „Обединени патриоти“, ГЕРБ и Воля.

В нея се казва: 

„Като подчертава своята подкрепа за суверенитета, независимостта, териториалната цялост, демократичното развитие на Украйна и нейните стремежи към по-тясно европейско и евроатлантическо сътрудничество;

Като припомня последователната позиция, заемана от Република България в защита на интересите на украинския народ и държава в рамките на международните институции;

Като подчертава, в този смисъл, ключовата роля на договореностите, свързани с политиката за съхранение на традициите, езика, културата и обичаите на българската общност, за сътрудничеството на Украйна с  Република България и ЕС и призовава Украйна да спазва поетите ангажименти към международните актове, по които е страна;

Като заявява, че българската общност е интегрирана и лоялна част от украинската държава и общество и изразява своето дълбоко безпокойство от подготвяното решение на Кабинета на министрите на Украйна за разделянето на Болградския административен район на 5 громади (административни единици);

Като обръща внимание, че такова решение не се предвижда за други административни райони в Украйна;

Като изразява притеснение, че този акт ще доведе до обезличаване на етническата идентичност на българската общност в Болград като естествен исторически център на българската диаспора в Украйна и мост между нашите две приятелски държави;

Като изразява увереност, че европейските и евроатлантически стремежи на Украйна ще мотивират изпълнението на двустранните договорености,

Народното събрание на Република България декларира своето категорично несъгласие с подготвяните административни промени и призовава:

1. Правителството на Република България да предприеме всички възможни действия пред правителството на Украйна, които да гарантират запазването на целостта на българската общност в Болградския район при предстоящата административно-териториална реформа.

2. Да предложи организирането на спешна междуправителствена среща за обсъждане и набелязване на конкретни мерки и действия за защита правата и целостта на българското малцинство в Украйна, в това число чрез подновяване на Протокола за сътрудничество и обмен между Министерството на образованието и науката на Република България и Министерството на образованието и науката на Украйна за учебните 2020/2021, 2021/2022, 2022/2023 и 2023/2024 години, регламентиращ изучаването на български език; откриването на Българска гимназия в Одеса и Украински културен център в София, както и завършване на ремонтите на пътната инфраструктура в Болградски и Тарутински район и др.

Народното събрание на Република България настоява, че решаването на проблемите на българската общност в Украйна е приоритетен въпрос, който следва да бъде решен в духа на отличните отношения между двете държави и при спазване на европейските ценности".


В категории: Новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки