Дворът на Кирилицата тържествено ще отбележи 24 май


Дворът на Кирилицата тържествено ще отбележи 24 май
Снимка: Двор на Кирилицата
19 Май 2020, Вторник


Вижте програмата

Автор: Десант

Първопрестолна Плиска е родината на Кирилицата – българската азбука, добила мултинационалност и мултирелигиозност, развила идеите на светите братя първоучители, станала достояние на народите в православна Европа и обширното Евразийско пространство.

Намиращият се край първата ни столица Двор на Кирилицата тържествено ще отбележи предстоящия празник на свещената ни азбука – 24 май.

Плиска е люлката на българската духовност и култура. Тук е мястото, където св. цар Борис Покръстител посреща най-близките ученици на св. св. Кирил и Методий. С щедрата подкрепа на великия български държавник се създава първата книжовна школа и през 893 г. той обявява Кирилицата за официална азбука.

В културно-исторически комплекс, който е посветен на нея, освен 30-те каменни букви от свещената азбука, монументалните паметници на светите братя първоучители и царя Покръстител, своето достойно място заемат плеяда не само от български творци - Паисий Хилендарски, Патриарх Евтимий, Иван Вазов, Яворов, Ботев и други емблематични български поети и писатели, но и световни класици, творили на Кирилица.

Денят на българската култура, просвета и писменост ще бъде отбелязан там с тържествена програма, чийто начален час е 13 ч. Тя включва поднасяне на венци и цветя пред паметника на братята Кирил и Методий, а деца от Плиска ще рецитират стихотворения, посветени на Двор на Кирилицата и 24 май.

Оперната певица Вяра Желязкова ще изпълни „Върви народе възродени”, „Българка” и песен, посветена на Двор на Кирилицата.

По традиция ще бъде запален „Огън на знанието”, който ще бъде предаден на училище „Св. Паисий Хилендарски” – Плиска.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки