Оптимизмът е в основата на психичното и физическото здраве


Оптимизмът е в основата на психичното и физическото здраве
Снимката е илюстративна
18 Май 2020, Понеделник


Вижте коментари на учени за това какво влияние ще окаже наложенатата ни от коронавируса социална изолация

Автор: Борис Цветанов

Световноизвестни учени, предимно социолози, вече водят изследвания какво влияние ще окаже наложенатата ни от коронавируса социална изолация. И преди всичко задължителните разстояния между отделните хора.

Досега учените не са се сблъсквали с феномена отрицателно въздействие на нарушения социален и психологически климат. Но това не може да не окаже влияние на физическото здраве - при дълъг период проблемите са неизбежни.
 
Greg Miller - San Francisco, Kalifornia, дава място на социолози за мнения, които се позовават на зачестилите предположения, че дори след карантината се очаква бум на сърдечни заболявания, депресии, деменции, дори смърт.
  
Според психоложката Джулиан Холд-Лудстанд, социалната изолация е противоестествена за човека като социален вид. Това при по-продължителен период може да бъде платено от човечеството с увеличението с 29 процента смъртността. Тя сочи, че приятелствата са в основата на намаляване ефекта на сърдечно съдовите заболявания.

Самотата има отрицателно въздействие на всички възрасти, но Националната академия на САЩ изтъква, че най-податливи са възрастните хора.

Крис Сегрин от Университета в Аризона твърди, че не всеки ще излезе от карантината със същото ниво на психично здраве, каквото е бил преди пандемията.

Но внимателните и задълбочени проучвания на психоложката са довели до извода, че трябва да бъдем оптимисти. Хората са преминали и през по-лоши ситуации. Тя сочи стотици примери с пленени американски войници във Виетнам.

„Основната на дългосрочно психическо и физическо здраве - твърди Севрин - е оптимизмът!".
 
Съвремения човек разполага със социална мрежа. Комуникацията чрез нея замества в някаква степен връзката лице в лице. Разбира се, липсва езика на тялото, изражението на лицето, очите, жестовете.   Липсва близостта.

Още преди сто години френският социолог Емил Дюркхайм дава примери с религиозните празници, а в по-ново време Марио Смол от Харвард - със спортните състезания, като и двамата са единодушни за положителния ефект, при който човек се усеща като нещо по-голямо от самия себе си.

Джулиан Лундстанд съветва, че дори да се вземе само телефонната връзка, тя помага човек да се чувства обвързан и да помага не само на другите, с които го свързва приятелство - едно от най-удивителните човешки чувства, но така помага и на самия себе си.


В категории: Новини , Анализи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки