Турция забрани минаването на пешеходци през Дерекьой


Турция забрани минаването на пешеходци през Дерекьой
18 Май 2020, Понеделник


През граничния пункт ще се пропускат само автомобили, но пътуващите в тях ще се поставят под карантина

Автор: Десант

По решение на местния здравен съвет, областната управа в турската област Къркларели забрани влизането и излизането на пешеходци през ГКПП Дерекьой - Малко Търново. Решението е взето на 15 май.

Турските граждани, както и българите и жителите на други страни, които имат разрешително за пребиваване в Турция, ще могат да преминават през граничния пункт с частни автомобили и ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина при влизане в Турция.

Любопитното е, че точно 50 години на днешния ден - на 18 май 1970 г. е открит тържествено новият обновен път от Малко Търново за Истанбул, припомня във Фейсбук кметът на Малко Търново Илиян Янчев. 

Тържественото слово тогава произнася председателят на Окръжния народен съвет - Бургас Вангел Тръпков. В него той нарича пътя дружески или казано на езика на съседите „Път за дослук". Турската преса поема тези думи и официално ги представя като едно достойнство на добросъседството. Идеята за преминаването на този път през Малко Търново е на Иван Башев, тогавашният министър на външните работи на Народна република България.


Граничният пункт край Малко Търново - при откриването си и сега


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки