Фотоизложба съживява спомените за Казанлък от отминали вече времена


Фотоизложба съживява спомените за Казанлък от отминали вече времена
18 Май 2020, Понеделник


Експозицията ще бъде открита на площад „Севтополис" в Деня на българската просвета и култура и славянската писменост и е част програмата на Празника на розата

Автор: Десант

Изложба на открито под наслов „Нашиятъ Казанлък” съживява спомените за града на розите от отминали вече времена. Фотоси, отразяващи живота и визията на Казанлък през XIX и XX век, ще бъдат показани върху 15 пана на площад „Севтополис” от 24 май. Кадрите са копия на автентични снимки и архиви, предоставени на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства от казанлъчани, от техни наследници и от институции, пазещи историята.

Изложбата ще бъде открита в Деня на българската просвета и култура и славянската писменост и е част програмата на Празника на розата.

Тя отразява само една малка част от събрания огромен архив от снимки, от които ще бъде направен подбор за албума „Нашиятъ Казанлъкъ”, който Музеят на фотографията подготвя.

Инициативата на единственият фотомузей в България мобилизира хора и институции от близо и далеч, но свързани с града и Розовата долина. Десетки частни лица откликнаха на идеята и прелистиха старите албуми, за да извадят от тях любопитни кадри. Своите архиви отвориха и редица културни институти като Исторически музей „Искра”, Националният политехнически музей и редица други, както и самият Музей на фотографията.

За албума вече са събрани над 2000 фотографии, пощенски картички, оригинали и сканирани, негативи и стъклени плаки, за да се подреди едно уникално издание, показващо Казанлък такъв, какъвто все по-малко хора го помнят.

Автентичните кадри са запечатали места, които могат и сега да се разпознаят. Но има и доста снимки на несъществуващи вече сгради и градски пространства, които нямат общо с днешния изглед на града. Една от несъществуващите днес емблематични някога сгради е Солак джамия. По думите на инж. Стефан Папукчиев, директор на Музея и основен двигател на инициативата, тя била единствената с минарето отляво и единствената сграда в Казанлък, строена от майстор Кольо Фичето.

Източникzakazanlak.bg


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки