ЕК поиска да отменим задължението на веригите да продават местни храни


ЕК поиска да отменим задължението на веригите да продават местни храни
14 Май 2020, Четвъртък


Според Брюксел наложените на търговците задължения ограничават свободното движение на стоки. Няма забрана за предлагане на продукция от държави - контрират от земеделското ни министерство

Автор: Десант

България да премахне мерките, задължаващи търговците на дребно да излагат на видно място и да осигуряват специални места за продажба на местни стоки. Това поиска Еврокомисията в официално уведомително писмо към София, което е първата стъпка в наказателните процедури на ЕС.

Според Брюксел наложените на търговците задължения ограничават свободното движение на стоки, както и свободата на търговците. Те бяха приети от правителството с постановление през април - то задължи търговските обекти, представляващи вериги от магазини, да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители.

Това е мярка, която не засяга свободното движение на стоки, произведени в други държави, тъй като постановлението, издадено на основание на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, не предвижда забрана и ограничения за предлагане на продукция от държави членки на ЕС и трети страни - отговори на Брюксел земеделският министър Десислава Танева.

В позицията й по въпроса се изтъква, че по никакъв начин не се нарушават досегашните доставки в търговските обекти на продукти, внесени от други държави и продукти, които могат да се предлагат на пазара във всички търговски обекти в страната.

Танева обяснява, че въпросното постановление цели да гарантира улеснен достъп на потребителите до продукцията на регионални (местни) производители и че действията на Министерството са насочени в подкрепа на българското производство, на малките и местни производители за запазване на поминъка им предвид ограниченията, въведени заради коронавируса.

Мерките са приети в условията на безпрецедентна и глобална здравна, икономическа и дори търговска криза, защитава позицията си земеделската министърка.

Обоснованото й становище ще бъде изпратено в срок до Европейската комисия.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки