Хотелиери в Поморие предлагат туристите да представят декларации, че са здрави


Хотелиери в Поморие предлагат туристите да представят декларации, че са здрави
12 Май 2020, Вторник


Освен това, документът да освобождава от отговорнтост собствениците на места за нощуване, в случай че летовник се разболее по време на престоя си, настояват представителите на бранша в Поморие

Автор: Десант

По инициатива на туристическия бизнес в Поморие, кметът Иван Алексиев проведе среща с ресторантьори, хотелиери и туроператори, на която бяха поканени областният управител на област Бургас и представител на Областна дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ - Бургас.

Областният управител Вълчо Чолаков се ангажира да запознае Министерството на туризма с предложенията на поморийския бизнес за успешен туризъм в условия на коронавирус. Чолаков, заедно с екипа си, ще обобщи направените предложения, ще се помисли и за правната им рамка.



Хотелиерите настояват за Декларация, която да ги освобождава от отговорност, в случай, че турист бъде заразен от коронавирус и това наложи преустановяване на заплатената почивка. Без такъв регламент, съобразен с българското и европейското законодателство, браншът ще бъде обект на съдебни претенции, не е изключено и умишлено да се търсят редица обезщетения.

Експериментално, в срок от една година, намаляване на ДДС за храните и ресторантьорските услуги е сред другите искания на поморийския бизнес.

Във всяка община да има център, в който да се настаняват за срока на карантина, туристи, които са се разболели по време на почивката си, но нямат нужда от болнично лечение. Средствата за издръжка, престоя и храненето на тези туристи ще става за сметка на платените им вече почивки към хотелиерите.

Възможност за по-гъвкаво назначаване на персонал, с опции за работа само в пикови часове от работния ден на заведенията, поискаха още от бранша.

„Сезонът няма да е лесен, а гаранция за успешното му протичане не може никой да даде. На територията на Поморие е създадена организация, в която при нужда да осигурим болнични легла и да съдействаме по всякакъв начин и при всяка ситуация, но всеки сам трябва да прецени дали да отвори или не, дали да поеме този риск или не“, каза кметът Алексиев.

Д-р Колев, представител на Областна дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/, запозна присъстващите с новите изискванията по прилагане на противоепидемичните мерки за обектите с търговски площи на открито - градини, тераси и др.

На срещата присъства и началникът на РУП Поморие гл. инспектор Георги Куцаров. Той съобщи мерките, които ще бъдат предприети за осигуряване спокойствието и сигурността за жителите, гостите и туристите на гр. Поморие, включително с осигуряване на командировани полицаи за месеците юли и август.

„Предвид решението на Общинския съвет, че тази година на територията на Поморие няма да има платени паркинги и репатриращ автомобил, всички униформени служители на РУП Поморие, както и командированите екипи, ще могат да съставят актове по Закона за движение по пътищата и за неправилното паркиране.“, поясни гл. инспектор Георги Куцаров.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки