COVID-19: отговорът на библиотеките


COVID-19: отговорът на библиотеките
Снимка: Уикипедия
07 Май 2020, Четвъртък


Вижте какво подготвят НБКМ за деня на светите братя Кирил и Методий 11 май

Автор: Десант

Националната библиотеката „Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ) е домакин и организатор на Националния онлайн форум „COVID-19: отговорът на библиотеките”, който обединява представители на обществените библиотеки и сродни институции да споделят своя опит, проблеми и предизвикателства при работата с библиотечно-информационни инфраструктури и предоставяне на дистанционни услуги за потребителите в карантинния период.

Поводът е 11 май - деня на светите братя Кирил и Методий – патронен празник на най-голямата библиотека в страната и професионален празник на българските библиотекари.

В сайта на НБКМ в същия ден виртуално ще бъде открита и изложбата „Зад кулисите на „Под игото“. Тя е посветена на 170-та годишнина от рождението на Иван Вазов и едноименния му роман-епопея. В нея са включени оригиналните илюстрации, които придружават първото цялостно издание на „Под игото“ от 1894 г., подготвено за печат от Тодор Филипов Чипев. 

Онлайн изложбата разкрива малко известни факти около изготвянето на изображенията от известните художници Иван Мърквичка, Антони Пиотровски, Йозеф Обербауер и Антон Митов.

От Националната библиотека припомнят, че на интернет страницата й в рубриката „Вазови строфи” всяка седмица се публикуват тематично негово стихотворение и фотография под формата на виртуална книга.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки