В русенския музей реставрират стари керамични съдове


В русенския музей реставрират стари керамични съдове
Снимки: РИМ-Русе
04 Май 2020, Понеделник


Те са открити през изминалия археологически сезон на средновековния град Червен

Автор: Десант

Реставрирането на керамични съдове от археологическите проучвания разказва много за времето и всекидневието на хората.

„При част от тези, които са открити през изминалия археологически сезон на средновековния град Червен и които сега възстановяваме, много ясно си личи къде е работил майстор и къде чирак. В една част от тях детайлите са изключително прецизно изрисувани, изписаните елементи се повтарят през равни разстояния, а при други става ясно, че човекът, който е работил не е бил много добър, вероятно се е обучавал", разказва реставраторът на русенския музей Даниел Кънчев.



Средновековният Червен е бил занаятчийски център. При проведените археологически проучвания още през 2013 г. е разкопана голяма сграда, за която се смята, че е работилница за производство на накити. Съдовете, които се намират в консервационната лаборатория на музея в дунавския град в момента са богато украсени с орнаменти, цветове и глазури, които придават бляскав ефект.

В момента Даниел Кънчев реставрира и съдове от фондовете на отдел „Праистория“ и „Античност“.

Праисторическите съдове са от теренните проучвания, проведени в Бъзовец през 2019 г. и се съотнасят към каменно-медната епоха. Това са модели на съдове, купи, паници, чаши. По-голяма част от тях са фрагментирани и трябва да бъдат обработени, преди да влязат във фонда на музея.



Античните съдовете, които се реставрират, са предимно керамични лампи, купи, паници, делви и кани. Част от тях са придобити от археологически разкопки, а друга са дарения, отнети в полза на държавата.

В процеса на реставрация става ясно, че част от предметите са автентични, а други са фалшификати – автентични фрагменти, но със съвременни сглобки, които измамници и иманяри си пробутват помежду си.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки