НФСБ: Туризмът има спешна нужда от държавна помощ, не от обещания


НФСБ: Туризмът има спешна нужда от държавна помощ, не от обещания
27 Април 2020, Понеделник


От партията на Валери Симеонов внесоха в НС предложение за революционни промени в Закона за  мерките и действията при извънредно положение за справяне с кризата в туризма

Автор: Десант

НФСБ предлага пакет от мерки за реална финансова помощ от страна на държавата към хотелиери, ресторантьори, туроператори и туристически агенции за справяне с кризата в сектора на туризма. Промените в Закона за мерките и действията при извънредно положение бяха внесени днес в деловодството на Народното събрание.

Първото предложение е държавата частично да поеме 60 % (при мярка 60:0) от заплатите на средносписъчния състав на фирми, които се занимават с туризъм спрямо юни, юли и август, миналата година. Става дума за до 1/3 от персонала, като изричното условие е фирмите да са редовни – да са плащали осигуровки и нямат никакви задължения. Срещу това работодателят поема ангажимента да запази работника до една година. В случай, че работникът бъде освободен преди тази 1 година, собственикът на фирмата връща получените суми на държавата.

Втората мярка дава правото на министъра на туризма да издава ваучери за настаняване в туристически обекти за най-малко 7 дни срок. Ваучерите са най стойност 210 лв. и могат да се използват само за вътрешен туризъм. Ваучерът е на стойност 210 лв., тъй като са предвидени по 30 лв. на ден, в рамките на 7 дни. В случай, че почивката е на по-висока цена, тя се доплаща от съответния работник или служител във фирмата.

Отново такива ваучери, но на стойност 100 лв. – държавата предоставя и на учащите се – за зелени училища, състезания, туристически посещения и др., като мярката да е валидна до 31.12.2021 г.

Целта е да се подпомогнат малките туристически обекти като къщи за гости, семейни хотели и други. По този начин да се упражнява натиск – обектите за настаняване да предлагат допълнителни бонуси като допълнителни дни за почивка (повече от предвидените 7 дни) за същите пари, за да се привлекат  клиентите. Също така -  да се стимулират и четири,  и пет-звездните хотели за намаляване на цените, за да се възползват от тази държавна мярка.

В предложените законодателни текстове са описани механизмът за издаване на ваучери, както и начина за изплащане от Министерството на туризма.

Важно е да се уточни, че изплащането ще бъде възможно само след доказване, че притежателят на ваучера е нощувал не по-малко от 7 дни в мястото за настаняване чрез извадка от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ).

Следващата промяна задължава концесионерите и наемателите на плажове да предоставят безвъзмездно (безплатно) всички плажни съоръжения, съгласно одобрени схеми от Министерството на туризма. Срещу това те ще получат 50 % намаление на дължимата концесионна такса или наем.

На четвърто място – предлага се до 1 година след отмяна на извънредното положение Общинските съвети ще могат да променят или отменят туристическия данък.

Следващата промяна е намаляване на ДДС за всички оператори на туристически услуги на 9 % за период до 31.12.2021 г.

На шесто място - в предвидените 172 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ за бизнеса  (грантове) предимство да имат хотелиери, ресторантьори, туроператори и туристически агенции.

 НФСБ предлага и удължаване на срока за връщане на платените екскурзии от страна на туроператорите към групите от 1 месец на 1 година поради тяхната финансова несъстоятелност към момента.

НФСБ предлага промените и посочва финансови разчети за тях:

1.     По чл. 26 за изплащане на 60 % от заплатите са предвидени 46 146 000 лв. Тази сума да бъде заделена от предвидените 1.5 млрд. лв. по мярката 60:40, тъй като последната не намира нужната подкрепа.

2.     По чл. 27 за изплащане на ваучерите  необходимата сума е 657 160 000 лв.

3.     За намаляването на концесионните такси на концесионери и наематели на плажове са нужни 4.5 млн. лв., като тази сума е налична в бюджета на Министерството на туризма от нереализирани реклами – т.е. тези пари няма да се търсят от държавния бюджет.

Така, общата стойност на мерките в полза на туризма е под 650 млн. лв. , срещу  които се гарантират постъпления от няколко милиарда лева.

Данните сочат, че през летния сезон у нас от туристически услуги са се възползвали около 9 млн. туристи. С предложените мерки около 2.8 млн. осигурени лица, както и над 700 хил. ученици частично ще компенсират отсъствието на чуждестранните туристи, но ще спасят бранша от фалит.

Предложенията за промени в Закона са широко обсъдени и одобрени от основните организациите в туристическия бранш.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки