Картини пресъздават историята на траки и прабългари


Картини пресъздават историята на траки и прабългари
Тракът, който се изправи срещу боговете. Илюстрация: Историческо изкуство
27 Април 2020, Понеделник


Проект дава възможност да се докоснем до могъществото на предците ни

Автор: Десант

Много държави по света прилагат различни мерки в опит да наложат социално дистанциране, за да забавят разпространението на Covid-19. Те варират от прекратяване на масови събирания, и затваряне на обществени заведения, до закриване на училища, а на места и пълна блокада, като хората нямат възможност да напускат територията на населеното място, в което се намират.

Времето на криза е всъщност време за преосмисляне на приоритетите ни. Към този момент почти всички хора, с малки изключения, трябва да останем социално дистанцирани, за да намалим шанса да се появят нови огнища на зараза. Този акт на „социално дистанциране“ е най-основното проявление на социална солидарност.

Сега е времето, което наваксваме с почивка за натовареното ни ежедневие. Сега е времето, когато можем да насочим вниманието към децата ни, да ги опознаем по-добре, да се забавляваме с тях, да ги учим не само на уроците в училище, а и на важни дейности и качества, които ще ги превърнат в героите на бъдещето.

И тъй като културните мероприятия са отложени за неопределен период от време, от екипът
на Историческо изкуство са подготвили необичаен проект – Историческо изкуство
у дома. Той представлява картини, които пресъздават историята на траки и прабългари и всеки един българин има възможност да ги окачи в своя дом или работно място. Чрез този проект получаваме възможност да се докоснем до могъществото на предците ни, да се докоснем до историята и героизма им.

Към всяка картина са включени вдъхновяваща книжка с история за смелия път на едни от най- великите българи и образователна игра с въпроси за родители и деца. Темите, сред които може да
избере всеки са: „Безстрашие“, „Мъдрост“ и „Героизъм“, тъй като това са думи, олицетворяващи завета на предците ни.

Екипът на Историческо изкуство стартира и ежеседмично онлайн четене на български исторически приказки всяка събота в 11:00 часа на живо във фейсбук страницата им . Чрез тази инициатива се цели българските деца да получат важни знания и уроци от миналото, които са валидни и до днес.

Форматът, под който се представят тези уроци, е именно приказка, за да може по-лесно да достигне дори и до най-малките, макар че те несъмнено са интересни и за големи хора. Приказките разказват различни истории и легенди, в които чрез пресъздаване на ситуации, се извличат изводи за ценности и качества, с които хората, живели по нашите земи са възпявани в песни и са останали в историята.


В категории: История , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки