Разширяват бургаски храм с уникална архитектура


Разширяват бургаски храм с уникална архитектура
Снимки: Авторът
24 Април 2020, Петък


В криптата на обновения църковен комплекс „Св. Троица" ще има баптистерий и кръщенетата там ще се извършват както в древността

Автор: Диана Славчева

Напредват строителните работи по разширението на бургаския храм „Света Троица“. Ремонтът там е мащабен и продължава вече година и половина.



Православният храм е построен през 1948 г. като параклис „Св. Дух" до старите бургаски гробища. До 1987 г. той се е използвал за склад, а след демократичните промени постепенно отново започва да изпълнява ролята си на молитвен дом. Първата архиерейска служба в него е извършена през 1998 г.

С годините обаче храмът отеснява за миряните и от година и половина се изпълнява проект за разширението му, като анонимен дарител е осигурил огромната сума, нужна за финансирането на строителните дейности.

Те вървят бавно и трудно, защото не се гради на празно място, а новата постройка трябва да се свърже и да хармонизира в единен архитектурен ансамбъл със съществуващата стара църковна сграда.



Малцина знаят, че в старата църква има крипта. Крипта ще има и в новия храм. В нея ще бъде изграден и баптистерий, какъвто хората от древни времена са ползвали за свето кръщение. По думите на свещеник Василий Диханов, който е председател на Църковното настоятелство, в днешно време няма друг храм в България с действащ баптистерий, където християните да се кръщават, както това е правено в древността. 

Но не само това е уникалното в новата сграда. Особеното е, че в нея ще има и три престола - своеобразни олтари, които ще бъдат обособени така, че все едно са три църкви. 

„В Бургас три престола има в храм „Света Богородица", но там престолите са зад една олтарна преграда, а тук ще бъдат отделени като самостоятелни олтари. Нещо подобно има в църквата на Рилския манастир, но там два от престолите са изнесени по-напред, докато тук ще са почти в една линия вътре в църквата" - уточнява отец Василий.

Трите престола в разширения бургаски храм ще бъдат посветени съответно на св. Димитър (по желание на основния книтор), на св. цар Борис Покръстител (той ще бъде край баптистерия) и на малко известния и позабравен по нашите земи български княз и великомъченик, зет на цар Самуил - св. княз Йоан Владимир.

В момента текат довършителните работи по изграждането на централния купол на църквата, с което ще приключи грубият строеж. Очаква се до две години разширеният храм да бъде окончателно готов. 


В категории: Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки