Русенският музей ще участва в изложбата „Първите крале", която ще се открие в Чикаго


Русенският музей ще участва в изложбата „Първите крале", която ще се открие в Чикаго
Снимка: РИМ-Русе
24 Април 2020, Петък


Той ще представи две огромни кремъчни ядра, меден слитък във формата на волска кожа и прочутото Боровско съкровище

Автор: Десант

Одобрени са анотациите за каталог, които ще придружават артефактите от русенския музей в изложбата „Първите крале. От земеделци до крале в Югоизточна Европа“.

Изложбата се създава от музея „Фийлд“ в Чикаго и се планира да бъде открита през 2021 г. За участие са поканени музеи от 11 страни от Югоизточна Европа, сред които и русенският музей, който ще участва с две огромни кремъчни ядра, меден слитък във формата на волска кожа и прочутото Боровско съкровище.

От кремъчните ядра са отцепвани ножове дълги по 30-40 сантиметра – това е рядко оръжие и е било много ценно, коментира авторът на анотациите д-р Димитър Чернаков. Той се спира на тези кремъчни ядра, защото познава тяхното значение от разкопките си в Русенско и от с. Каменово, Разградско, където е имало център за изработване на кремъчни ножове.

Боровското съкровище е добре познато с художествените си качества, но голям интерес предизвиква и Медният слитък във форма на волска кожа, който вече гостува във Виена по време на друга изложба.

В настоящия момент всички експонати от България – сред които и най-старото обработено злато от Варна, са събрани в Националния исторически музей в София, където ще се направят снимките за Каталог към изложбата. Ето защо анотациите, написани от д-р Димитър Чернаков, са важен етап от реализацията на този голям експозиционен проект.

Планираната изложба в Чикаго се подготвя от три години от д-р Уилям Паркинсън, шеф на отдел Антропология в музея „Фийлд“. По време на българската археологическа програма в този отдел работеше д-р Диляна Иванова от Русе. Музеят „Фийлд“ е един от центровете, където българската общност в Чикаго намира място за своите изяви и става видима.


В категории: Новини , Археология

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Данаил Стойчев -Хърст.
24.04.2020 17:33:39
0
0
Поздравявам Димитър Чернаков и всички от РИМ-Русе! Желая им успех!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки