Находищата от блатно кокиче по Черноморието оредяват


Находищата от блатно кокиче по Черноморието оредяват
Снимки: Авторът
22 Април 2020, Сряда


Предстои да бъде издадена заповед на министъра на околната среда и водите, която ще забранява или ще позволява събирането на лечебното растение

Автор: Мария Пенева

Всяка година в средата на април експерти от регионалните екоинспекции извършват проверки за състоянието на находищата на лечебното блатно кокиче, от което се добива алкалоидът галантамин. Той е основна съставка на българското лекарство „Нивалин", използвано при лечението на детски паралич, както и на болести на периферната и централна нервна система. 

Растението се среща в областите Бургас, Пловдив, Ямбол, Сливен, Хасково и Шумен. Едни от най-значителните му находища са концентрирани по Черноморието - в землищата на несебърското село Кошарица, в защитените местности Блатото край Созопол, Чаирите в землището на с. Горица, Блатата в землището на с. Лозенец, както и край созополското село Присад.

По това време на годината местността, в която то вирее в покрайнините на Присад, е силно заблатена и осигурява всички необходими условия за живот на вида. Времето тази година е сухо и красивото лечебно цвете се намира рядко. Находището му край Созопол също е оредяло значително, в сравнение с предни години, констатираха от бургаската екоинспекция. 

Лечебното цвете не е защитено от Закона за биологичното разнообразие, но е поставено под специален режим на ползване. Периодът му на цъфтеж е от средата на април до началото на май.

Въз основа на резултатите от извършените от екипите на РИОСВ-Бургас, както и на останалите регионални инспекции проверки на всички находища на блатно кокиче в страната, ще бъде издадена заповед на министъра на околната среда и водите, която забранява или позволява събирането на растението.



Докъм 1970 г. в България са се добивали до 15 т суровина за изработването на лекарството „Нивалин", но през последните години запасите от вида намаляват рязко поради промените в климата. 

Към начина на събиране на блатното кокиче има строги изисквания – растението се изрязва на височина 5-7 см над земята, а 20-30% от площите трябва да се оставят непокътнати. Причината е, че от едно и също място може да се събират билки през една година, а при продължително засушаване - още по-рядко.

Любопитно е също, че популациите по река Дунав не съдържат лечебния галантамин.

Санкцията за незаконно бране и търговия с кокичета е до 5000 лв. за физически лица и до 10 000 за юридически. 


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки