Преработват три пъти барелефа върху първия български пристанищен фар


Преработват три пъти барелефа върху първия български пристанищен фар
Снимки: РИМ-Бургас
22 Април 2020, Сряда


Най-напред върху него поставили образа на цар Фердинанд, после на Георги Димитров и накрая той е украсен с емблемата на бургаското пристанище и неговите географски координати 

Автор: Десант

Кой е първият български пристанищен фар? Това разкрива видеоклип, изготвен от специалистите на Регионален исторически музей - Бургас, който е качен в мрежата за видеосподеляне Youtube. 

От него става ясно, че първият пристанищен фар е издигнат именно в Бургас. Светлината му е запалена през далечната 1899 г. Година по-късно са пуснати в действие и други два по-малки маяка, поставени в краищата на вълноломите. Чак четири години по-късно - на 18 май 1903 г., е открито и самото пристанище.

Навигационното съоръжение е модернизирано два пъти - през 1932 г. и през 1995 г.

Височината на кулата от нивото на терена е 14 метра, а светещата част е разположена на 24 метра от морското равнище. През нощта и  в мрачно време през 3-секундни интервали фарът излъчва бяла светлина, пробляскваща една секунда, последвана от две секунди тъмнина.

Фасадата на съоръжението е украсена с барелеф. Първоначално на него е изобразен цар Фердинанд, а след 1944 г. образът му е заменен с този на комунистическия водач Георги Димитров.

С настъпването на демократичните промени, след 1989 г. ликът на вожда е демонтиран и на негово място е поставена нова пластика с емблемата на бургаското пристанище и неговите географски координати. Тя е тържествено е открита на 18 май 2003 г. по повод стогодишниния юбилей на порта. През 2012 г. изработените от бронз символи са изкъртени от вандали, като барелефът е възстановен по-късно.



След неколкократната си модернизация, днес навигационното съоръжение продължава да работи безотказно и да напътства плавателните съдове, посещаващи просторния и гостоприемен Бургаски залив.

Източник: Регионален исторически музей - Бургас


В категории: История , Добри Вести , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки