В Бургас възстановиха старинна икона на свети Панталеймон


В Бургас възстановиха старинна икона на свети Панталеймон
Снимка: РИМ-Бургас
21 Април 2020, Вторник


Светецът се смята за закрилник на лекарите и акушерките

Автор: Десант

Икона на лечителя свети Панталеймон е най-новата, която реставрира Регионален исторически музей - Бургас. Тя е една от иконите, придобити от културната институция след полицейски акции. За съжаление, не е известен нито произходът й, нито нейният автор иконописец.

Светецът е изографисан в цял ръст. Изобразен е като млад мъж с големи, изящно изрисувани очи, с пригладена назад коса и открито чело. Облечен е в зелена дреха, покрита със златна връхна роба под червено наметало, закопчано отпред. В дясната ръка държи кръст и зелена клонка, а в лявата носи кутия с лекове - атрибути на неговите занимания като лечител. Благославящата ръка е с метален обков.

Иконата е изписана в така наречения академичен стил, характерен за края на XIX - началото на ХХ век, когато в иконописта навлизат западноевропейски и руски художествени влияния. Реставрирането й е дело на Десислава Томова и Любен Колев. След приключване на процеса на нейното възстановяване творбата е възвърнала своя изискан и прецизен първоначален вид.

Свети Панталеймон е великомъченик от Никомедия, пострадал за Христовата вяра по време на управлението на римския император Максимиан Херкулий. Той е един от Четиринадесетте свети помощници. Името му в превод от гръцки означава „всемилостив“.

Според житието му е живял в края на III и началото на IV век. Учил се на медицина при известния по онова време лекар Ефросин и станал придворен лекар. Впоследствие приел християнството и отказал да се покланя на езическите богове, заради което бил съсечен по заповед на Максимиан.

Част от мощите на светията се пазят в руския манастир „Свети Пантелеймон“ на Света гора.

Заради дейността си приживе св. Пантелеймон е провъзгласен за закрилник на лекарите и акушерките.

Българската православна църква почита паметта му на 27 юли (9 август по стар стил).


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки