Разработиха Европейска пътна карта за вдигане на противоепидемичните мерки


Разработиха Европейска пътна карта за вдигане на противоепидемичните мерки
21 Април 2020, Вторник


В нея са изброени конкретни препоръки, които държавите членки следва да обсъдят при подготовката за отмяната на ограниченията

Автор: Десант

Пандемията, причинена от коронавируса, отне хиляди човешки животи и постави под огромен натиск здравните системи. От Европейската комисия са категорични, че вече трябва да започнем да гледаме към бъдещето, така че държавите членки на Евросъюза да могат постепенно да премахнат противоепидемичните си мерки, за да се навлезе във фазата на възстановяване и обществата и икономиките да се възродят. 

В отговор на призива на Европейския съвет от 26 март, Комисията, в сътрудничество с председателя на Европейския съвет, представи Европейска пътна карта за премахване на противоепидемичните мерки във връзка с коронавируса.

При изготвянето ѝ са взети под внимание експертният опит на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията и на консултативната група на Комисията по въпросите, свързани с коронавируса, опитът на държавите членки и насоките, дадени от Световната здравна организация.

Разбира се, размисълът по тези въпроси се опира на научните познания, с които разполагаме днес, и следва да бъде преразгледан, ако се появят допълнителни данни, посочват от ЕК.

Постепенното премахване на мерките за изолация при домашни условия неизбежно ще доведе до увеличаване на новите случаи на заразяване с коронавирус. Изискват се постоянно наблюдение и готовност за адаптиране и въвеждане на нови мерки. В тази връзка ясната и своевременна комуникация и осигуряването на прозрачност за гражданите са от съществено значение, заявяват от Еврокомисията и изтъкват, че при преценката дали е настъпил моментът за премахване на мерките следва да се прилагат три основни набора от критерии:

• епидемиологични критерии, които да показват трайно намаляване и стабилизиране на броя на хоспитализациите и/или новите случаи на заболяване за продължителен период от време;

• достатъчен капацитет на системите за здравеопазване, например подходящ брой болнични легла, фармацевтични продукти и запаси от оборудване;

• подходящ капацитет за наблюдение, включително капацитет за тестване в голям мащаб с цел бързо откриване и изолиране на заразените лица и капацитет за локализиране и проследяване.

За успешното премахване на мерките за изолация при домашни условия е необходима комбинация от
съпътстващи мерки в различни области на политиката, като тези мерки се отнасят за всички
държави членки. ЕС предприема стъпки в подкрепа на всички тях.

Събиране на данни и разработване на надеждна система или докладване. Хармонизираното събиране и споделяне на данни на национално и местно равнище от органите на общественото здравеопазване е от основно значение за по-доброто управление при отмяната на мерките.

Създаване на механизъм за проследяване на лицата, между които е имало контакт, и за изпращане на предупреждения с използване на мобилни приложения, при зачитане на неприкосновеността на данните.

Капацитетът за тестване трябва да бъде увеличен и хармонизиран. Бързото и надеждно тестване е от ключово значение за бързото поставяне на диагноза и за измерване на придобития от населението имунитет. Комисията представи и Насоки относно тестовете за коронавируса.

Капацитетът и устойчивостта на системите за здравеопазване следва да бъде увеличен. По-специално, целта е тези системи да могат да се справят с предвижданото нарастване на заразите след премахването на противоепидемичните мерки. Бюджетът на ЕС бе мобилизиран, за да се окаже помощ в тази насока.

Наличностите на медицински и лични предпазни средства следва да бъдат увеличени. Комисията подкрепя държавите членки чрез запасяване и разпределяне на припаси и оборудване чрез rescEU и чрез съвместно възлагане на обществени поръчки.

Разработване и ускоряване на въвеждането на ваксини, лечение и лекарства. Разработването на безопасна и ефективна ваксина ще доведе до радикална промяна и ще бъде от основно значение за прекратяването на избухналата зараза от коронавирус.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки