Коронавирусът провали и традиционният Фестивал на зелениката


Коронавирусът провали и традиционният Фестивал на зелениката
10 Април 2020, Петък


Цветето се среща единствено в Странджа, а досега празникът му е отменян само още веднъж заради разпространението на шап в региона

Автор: Десант

Тази година Фестивал на зелениката няма да има, съобщиха от Дирекцията на Природен парк „Странджа". Причината е пандемията от Ковид 19, който тази пролет затвори хората в къщите им.

Припомняме, че Фестивалът на зелениката се провежда всяка година от 2003 г. насам в началото на май, когато в Странджа цъфти цветето, превърнало се в символ на планината. Досега този уникален празник не е провеждан само през 2011 г., като причината тогава беше разпространението на епидемия от шап в региона.

Тазгодишното му 17-то издание бе планирано да се проведе на 9 и 10 май в местността Тумпан край село Заберново. Традиционно празникът събира хиляди любители на българската природа. Организират сде различни игри, групови туристически преходи, посещение на природни забележителности и насаждения с цъфналото емблематично за региона цвете.

Зелениката е била ширко разпространена през топлия и влажен климат на терциера – времето между измирането на динозаврите и последната ледникова епоха, а днес на територията на европейския континент се среща единствено в Странджа и Кавказ.


В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки