Хората в неплатен отпуск могат да работят на втори трудов договор


Хората в неплатен отпуск могат да работят на втори трудов договор
Снимката е илюстративна
09 Април 2020, Четвъртък


Вижте подробностите

Автор: Десант

По време на извънредното положение работниците, които са излезли в неплатен отпуск, могат да бъдат наемани от друг работодател на втори трудов договор. Тази промяна беше приета на второ четене на промените в Закона за извънредното положение.

От Агенция „Главна инспекция по труда“ обясняват, че ако служителят е в неплатен отпуск поради спиране или свиване на дейността на предприятието заради въведеното извънредно положение, може да бъде нает на втори договор от други работодатели, чиято дейност не е пострадала.

За наемането на втори трудов договор не се изисква разрешение от работодателя, с когото наетият има сключен основен трудов договор, освен ако няма изрична забрана в него за това, припомнят от агенцията.

Няма и ограничения за времето, в което работниците и служителите могат да полагат труд по втория трудов договор, докато са в неплатен отпуск, предвид факта, че в този период на практика те не работят.

Изискването е вторият работодател да въведе такава организация на работното време, която да гарантира спазването на междудневните и седмичните почивки.

Агенцията по заетостта апелира заети лица, каквито според закона са работещите в неплатен отпуск, да се регистрират в бюрата по труда. Целта е да се търсят повече възможности за намиране на допълнителна работа в условията на извънредно положение.

„Главна инспекция по труда“ напомня, че безработни и социално слаби могат да получават допълнителен доход, като работят в селското стопанство. По силата на трудов договор за краткосрочна сезонна селскостопанска работа за обработване на насаждения и прибирането на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула. Наетите на т.нар. „еднодневни трудови договори“ не губят право на социални помощи и обезщетения.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки