Великденската служба в Бургас ще се излъчва онлайн


Великденската служба в Бургас ще се излъчва онлайн
07 Април 2020, Вторник


В арменската църква ще се влиза само по двама

Автор: Десант

Великденската служба, която ще се извърши в бургаския катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъде излъчена онлайн. Община Бургас пое ангажимента да осигури предаването онлайн и на църковните ритуали на Велики четвъртък и Разпети петък. Това стана на среща между кмета на Бургас Димитър Николов с архиерейския наместник отец Севастиян и с духовните представители на различните официални вероизповедания в Бургас.

„Положихме доста усилия с гражданите да не се допусне масова зараза в Бургас. Затова не трябва да ги обезсмисляме! Възприемам ви като наши партньори и от вас зависи нашите досегашни усилия да не станат безпредметни. Готови сме да ви предоставим всичко необходимо, за да осигурим заедно тази безопасност“, обърна се към духовните лица бургаският градоначалник.

На срещата присъстваха представители на Българската православна църква, на Западно- и Източнокатолическия обряд, евангелските църкви, Арменската църква и мюсюлманската общност.
Духовните водачи получиха указания от директора на РЗИ – Бургас доктор Георги Паздеров и от директора на ОД на МВР гл. комисар Радослав Сотиров.

Димитър Николов благодари на всички представители на различните вероизповедания за усилията и отправените молитви за здравето и поминъка на хората.

Комисар Сотиров припомни заповедта на министъра на здравеопазването за мерките срещу разпространението на болестта и допълни, че МВР ще осъществява стриктен контрол за спазването на разпоредбите.

Община Бургас е осигурила дезинфектанти, с които свещениците от православните храмове в града ще обработват върбовите клонки, свещите и иконите. Още днес ще бъдат поръчани и стикери за земята, които ще указват правилното спазване на необходимата дистанция между хората.

Общинският щаб е осигурил защитни шлемове за всички бургаски свещеници.

Отец Севастиян припомни последни последния призив на сливенския митрополит Иоаникий към енориашите да останат по домовете си и да отправят своите молитви оттам. Той допълни, че бургаското православно духовенство ще спази всички изисквания на Националния и Общинския щаб. Миряните ще влизат и излизат от храмовете от различни места, за да се избегнат струпвания.

От Общинския щаб са осигурени за всички храмове диспенсъри, препарати и дезинфекционни стелки.

Представителите на католическите църкви заявиха, че техните служби ще се извършват при заключени врати и ще се излъчват онлайн. Протестантските църкви също се осъществят онлайн излъчване, което традиционно правят всяка година, и ще провеждат своите събрания онлайн. Те предложиха да се направи общ молебен от всички вероизповедания за справяне с кризата.

Представителите на Арменската църква са подготвени за посрещането на Великден тази неделя. Те ще осигурят пропускателен режим, който ще позволява допускането само на двама души в храма.

Шерафет Мехмед припомни призива на главния мюфтия към мюсюлманите за забраната на вечерните молитви в джамиите. Молитвеният дом в квартал „Победа“ е със забрана за посещение.

В сряда предстои среща на кмета на Бургас със свещениците от бургаските православни църкви, полицията и РЗИ за по-детайлна организация на мерките в Бургас.


В категории: Новини , Вяра , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки