„Милион алых роз" всеки ден отиват на боклука в Русия


„Милион алых роз" всеки ден отиват на боклука в Русия
Снимката е илюстративна
07 Април 2020, Вторник


В момента в руската страна съвременни оранжерии, в които се отглеждат цветя, заемат площ от 167 хектара 

Автор: Десант

Руските цветопроизводители са принудени да изхвърлят ежедневно по 1,2 милиона рози. За това разказва в ефира на ntv.ru президентът на Асоциация „Оранжериите на Русия" Алексей Ситников. По думите му, в страната практически напълно е приостановена търговията с цветарска продукция. 

„Спецификата на отглеждането на рязан цвят се съствои в това, че става въпрос за непрекъснато произвоство. Например, розовият храст расте в продължение на 6-8 години и от него периодично се режат цветове, за да се появят нови. Ако това не се направи, храстът губи своята продуктивност" - обяснява той.

Освен това, растенията изискват ежедневни грижи: подхранване, защита от болести и вредители, резитби. Към момента разходите по поддържането на това производство остават същите като преди, докато доходите от реализацията практически са нулеви" - допълва Ситников. 

Вицепрезидентът на Асоциацията Александър Литвиенко информира, че в момента в Русия съществуват 167 хектара съвременни оранжерии, в които се отглеждат цветя. На ден от 1 хектар средно се отрязват 7000 рози. 

Той смята, че цветопроизводителите трябва да бъдат включени в списъка с тези, които се нуждаят от държавна подкрепа в периода на кризисканата ситуация, свързана с борбата срещу разпространението на Ковид-19.

Според Литвиенко, цветопроизводството е един от отраслите на селското стопанство и възникващите проблеми се отразяват пагубно както върху благосъстоянието на гражданите, така и върху развитието на селските райони. 


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки