Българският отговор на битката с коронавируса


Българският отговор на битката с коронавируса
Снимка: Spencer Platt/Getty Images
07 Април 2020, Вторник


Изобретателят на филтърна система с флуидни циклони за пречистване на въздуха от бактерии и вируси Виктор Стоянов иска технологията да остане в България, за да не я купуваме от чужбина

Автор: Десант

Българин е част от екип, разработил филтърна система с флуидни циклони, която пречиства въздуха от бактерии и вируси, включително  COVID-19. Това е Виктор Стоянов,  роден в Ловеч, завършил изобразително изкуство в Средното училище „Тодор Кирков“ през 1996 г., а в момента живее в Щутгарт – Германия.

Интересното откритие, което нашумя в обстановката на борба с коронавируса, накара кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова да проведе обстоен  разговор по телефона с изобретателя. Ето какво обясни той за актуалната разработка:



„Приемете го като ловешки, български отговор с битката с COVID-19 с коронавируса. Образованието ми позволява по-различен поглед към ситуацията откъм всички технологии, които използвам, а не стандартния поглед, който се очаква от един инженер. Това е предимството, както в България, така и в Германия.

Работим с редица международни организации в чужбина, защото в днешно време обмяната на технологии е съществен процес, който не трябва да бъде ограничен в малък регион. Технологията представлява циклонен филтър, с няколко етапа. Той вече е признат от Аirbus Еxcavator център от 2018 година.

А миналата година заедно с партньори бяхме представени пред хъб за иновации в Дубай. Това беше приоритетната област, в която искахме да развиваме продукта, но тогава никой не можеше да предположи, че ще се случат такива събития като пандемията.

Нашата технология позволява улавяне на микрочастици и унищожаване на вируси, бактерии, летливи елементи. Други подобни алтернативни продукти за масово внедряване в кратко време не са ни познати.  Съдействаме за получаване на чист въздух в кризисни ситуации, за хората, които са на първа линия, а също и за големи обекти. 

Технологията функционира както за нормални домакинства, така и за молове или административни сгради. На практика това са няколко цилиндъра, вградени един в друг с  флуидни циклони т.е. всичкият въздух, който преминава през системата, преминава през флуиден филм и това гарантира унищожаването на всички видове вируси и бактерии.

Още от 2006 г. първият образец е монтиран в една от водещите Биоинженерни лаборатории в България. Ние имаме обратна информация от ползвателите му вече повече от 14 години. Поради добрата му ефективност, те закупуват и нови филтри за тяхно ползване.

Споменах, че самата технология е нова, затова и „Ербус“ не обърнаха достатъчно внимание и развитието в авиацията секна. Но при полети самият въздух  в самолета не всеки път е с добро качество и точно този проблем се решава с тази система.

Друго предимство е улавянето на вредни емисии и затова сме се насочили към Дубай с корабостроенето. В Дубай участваха 159 проекта, от 36 държави и нашата технология беше в топ 10. В момента преговаряме за серийно производство за покриване на по-големи пазари. Отворени сме за партньорство за серийно производство.

Цената от 500 евро е крайна цена, но е възможно оптимизация при подобрение на серийното производство, затова в момента провеждаме консултативни разговори за преминаване към серийно производство.

Дали се очаква в скоро време на пазара? Това зависи от българската страна, от кооперативността на определени фирми, с които сме в преговори. Сега има затворени граници, трудности с транспорт, аз като ловчалия искам технологията да остане в България, за да не се налага да я купуваме от други големи международни организации, а да знаем, че имаме тази технология на разположение.

Темата сме я дискутирали с Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване способностите на НАТО с полк. Константин Лазаров и с полк. Орлин Николов, директор на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, намиращ се в София.  Имаме  разговори с доц. д-р майор Илиян Хутов от Института по отбрана "Проф. Цветан Лазаров“.

Технологията е оценена като перспективна и в момента е представена тази информация като българско предложение за съдействие за забавянето на разпространяване на вируса към централата на НАТО за борба с кризисни ситуации.

Производството може да стане от заводи за обработка на метални листове, за съдове с малко налягане, машини за лазерно нарязване. Технологията, въпреки че е интегрирана в авиацията, не е толкова сложна и бързо може един завод с нормален капацитет да бъде преструктуриран за серийното производство. Това е и целта на самата система, да бъде максимално опростена и разбира се винаги може да бъде надграждана, но искаме по-бързо да се стигне до пазара, защото всеки ден е важен".

Относно сертификацията на продукта имаме вътрешни протоколи за ефективността му, като  резултатите при първия протокол са 100 процента уловяемост на бактерии.“

43-годишният Виктор Стоянов е завършил висше образование в Долна Митрополия. Той е лейтенант от резерва. След това учи Въздушна и космическа техника в Щутгард, Германия. От 2002 г. работи в чужбина, а от две години пише докторантура към Техническия университет в София, филиал Пловдив, при проф. Николов, като темата е „Числови симулации“.

„Това е част от развойната дейност на всеки нов продукт и използвам опита, който имам последните 10 години в Германия. Реално последните две години прекарвам повечето време в България, за да съдействам на университети, включително с Технически колеж - Ловеч сме в много добри взаимоотношения, с центъра на НАТО в София, с Институт по отбрана, с ВВС в Долна Митрополия. Реално в България това е не толкова динамично развиващ се процес, а той е първа линия в развойна дейност.“

Производството на въпросните филтри е концентрирано в България чрез подизпълнители. До момента са реализирани единични поръчки, но се водят преговори за започване на серийно производство. Преструктурирането на производствените ресурси за него може да започне до 15 дни, уверява Виктор Стоянов.


В категории: Новини , И ний сме дали нещо ...

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки