Правят идентификацията на артефакти, открити при теренни проучвания в Русенско


Правят идентификацията на артефакти, открити при теренни проучвания в Русенско
Снимки: РИМ-Русе
07 Април 2020, Вторник


Културните ценности са намерени при разкопки на римските крепости Сексагинта Приста и Тримамиум, средновековен град Червен и селищната могила при с. Бъзовец

Автор: Десант

Археолозите на Русенския музей започнаха идентификацията на материали, открити при теренни проучвания на археологически обекти, проведени през изминалата година. До края на април ще бъдат изготвени 1135 експертни заключения на артефакти за разделите „Праистория“, „Античност“, „Средновековие“ и „Нумизматика“.

Културните ценности са намерени при разкопки на римските крепости Сексагинта Приста и Тримамиум, средновековен град Червен и селищната могила при с. Бъзовец.

Сред тях са монети, мъниста, накити и части от накити, вещи за бита, костени предмети, тежести, токи, фибули, съдове и части от съдове, пластики, игли, длета, тесли, брадви-чукове. Използваните материали са бронз, желязо, олово, сребро, злато.Сред най-впечатляващите експонати са пулове за настолна стратегическа игра – 25 големи, три по-малки и един с врязан кръг – явно център на играта.

От праисторическо време са открити миниатюрни керамични макари за натягане на струна от древен музикален инструмент, според предположението на д-р Димитър Чернаков.

Златни обеци и синджирче на млада дама от римско време са събирали погледите на войниците от кастела Тримамиум при село Мечка.

Предстои част от предметите да бъдат експонирани в постоянната експозиция на музея.

Идентификацията на предмети, намерени по време на теренни проучвания, има за цел да установи основните им характеристики и да ги определи като културни ценности. Процедурата е разписана в Наредба Н-3 на Министерството на културата, която указва реда за извършване на идентификация и за водене на Регистъра на движими културни ценности.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки