НФСБ с конкретни предложения по Закона за мерките и действията при извънредно положение


НФСБ с конкретни предложения по Закона за мерките и действията при извънредно положение
05 Април 2020, Неделя


В диалог с работодателските организации депутатите от партията на Валери Симеонов внесоха текстове, с които се дават реални облекчения за малките и средни фирми и реална възможност те да запазят необходимите работни места

Автор: Десант

НФСБ внесе в Народното събрание своите предложение по Закона за мерките и действията при извънредно положение, с които предлага следните промени. 

В диалог с работодателските организации НФСБ внесе текстове, с които се дават реални облекчения за малките и средни фирми и реална възможност те да запазят необходимите работни места, а именно:

- Държавата да поеме 60 % от осигурителния доход на останалите без работа, без да се плащат осигуровки от работодателя. Защото и без друго, най-тежкият удар от епидемията в икономически аспект поема малкият и среден бизнес, който е тръгнал да свива производството, а за много браншове – да спре и изцяло своята дейност.
С всички негативни последствия по плащането на: обезщетения на съкратените работници, разходите по замразяването на обекти и най-вече – изплащането на краткосрочни кредити, особено в областта на туризма.

НФСБ предлага също от въпросната държавна компенсация да имат право да се ползват и служителите с намален работен ден за останалата част от деня.

На следващо място -  магистър-фармацевтът да може да заменя с изричното съгласие на пациента скъпи лекарства с евтини, доказали ефективността си генерици (лекарства, за които са отпаднали сроковете за лиценз и патенти, но които са доказали с годините своето действие, като аспирин, аналгин-хинин, депосулфамид и др.). Това ще бъде реална финансова помощ за по-бедните, особено за пенсионерите в днешната тежка ситуация и в същото време – сериозен удар срещу лекарствената мафия.

НФСБ предлага удължаване на срока за лицата, започнали процедура по ТЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност/ вид и степен на увреждане, която все още не е завършена. Предложението е тя да бъде удължена до края на извънредното положение, плюс още два месеца.

Следващото предложение дава възможността за времето на извънредното положение да се предостави възможност и на биолози, биохимици, медицински лаборанти да извършват имунохроматографски скринингови тестове. 

Необходима мярка, защото по официална справка на БЛС към 2018 г. има огромен недостиг на специалисти, които да извършват тестовете - специалистите – вирусолози, които единствено към момента могат да извършват имунохроматографски скринингови тестове са само 60 за цялата страна.

Не на последно място - считаме, че в този тежък период държавата трябва да разработи и задейства мащабен план за изграждане и завършване на големи инфраструктурни проекти в пътното строителство, енергетиката, ВиК, язовирите – така ще се разкрият хиляди работни места и едновременно с това ще се създаде принадена стойност и така необходимата за развитието на държавата инфраструктура. Мярка е реална помощ за държавата, а не просто даване пари на калпак, без каквато и да е остатъчна полза.

За подкрепа на своите предложения НФСБ ще разчита на всички здравомислещи и национално отговорни партии в Парламента.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки