Кризата удари и таксиметровите шофьори


Кризата удари и таксиметровите шофьори
01 Април 2020, Сряда


Липсата на работа ще принуди много от тях да закрият дейността си

Автор: Светлана Николова

Таксиметровите услуги в условия на извънредно положение се приемат като лукс. Все по-малко граждани се възползват от тях – било поради ограничителната мярка да си стоят вкъщо или пък от съображения за сигурност.

В редица български общини бяха предприети конкретни мерки за подпомагане на местния бизнес. Една от тях е на таксиметровите шофьори да им бъдат връщани парите за патентния данък за периода на извънредното положение в случай, че решат да си останат вкъщи.

Дали тази мярка е спасителен пояс за представителите на бранша, колко от тях ще се възползват от нея, както и страхуват ли се от коронавируса и какви предпазни мерки са предприети, попитахме хората, които осъществяват този вид обществен превоз в Бургас.



Веселин Георгиев е снабден с предпазна маска, разполага дезинфектант на спиртна основа за почистване на дръжките на вратите и седалките в купето, както и почистващ гел за ръце. Казва, че го ползва редовно, след всеки клиент.

Според инструкциите, които са му спуснати от таксиметровата компания, с която има сключен договор, качва максимум по двама пътници. Клиентите задължително се настаняват на задната седалка.

Тези мерки са достатъчни, категоричен е мъжът. Казва, че засега няма правило, което да задължава и клиентите да носят маски. Това е техен личен избор, обяснява Веселин. На въпрос не се ли страхува да се зарази, ако някой кашля или киха зад гърба му, той отговаря така: „Същата е опасността от зараза и в магазина, и в аптеката.“

„Не се страхуваме, защото гладът е по-силен от тока“, казва негов колега.



„От 8,00 ч. сутринта чакам. И може да продължа да чакам до 5,00 часа следобед. Според вас, трябва ли да се притеснявам? Имам да плащам и осигуровки, и данъци, и ток, и вода. За храната да не говорим“, допълва Радой Русев.

Той е чул за решението на Общинския съвет в Бургас за връщането на патентния данък и в момента обмисля дали да не се възползва от него. По-добре да чакам вкъщи, отколкото в колата на студа, казва Русев.

Близо 800 таксита има регистрирани в Бургас. По неофициални данни, след въвеждането на ограничителните мерки във връзка с разпространението на коронавируса, на улицата излизат по-малко от половината коли, но и за тях няма работа. Част от представителите на бизнеса вече обмислят да се преориентират към друга дейност.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки