Бургас е петият областен град, в който ще има полева болница


Бургас е петият областен град, в който ще има полева болница
27 Март 2020, Петък


Общинският кризисен щаб уточнява коя от двете спортни зали ще се ползва - "Младост" или "Бойчо Брънзов"

Автор: Десант

Бургас има готовност да превърне една от спортните си зали – „Бойчо Брънзов“ или „Младост“ в полева болница. Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров, цитиран от Флагман.бг.

На редовния брифинг, провел се след днешното заседание на Общинския кризисен щаб за борба с коронавируса, д-р Георги Паздеров информира, че са направили подготовка, за да посрещнат пик на пандемичното заболяване.

На първите два етапа са осигурени 460 легла, плюс 40 интензивни.

Първият включва 202 легла – 145 в общинските болници, 50 в УМБАЛ Бургас, 7 в Белодробната болница и 12 интензивни легла за спешни случаи.

Във втория етап ще се използват всички частни здравни заведения – 143 легла, плюс 18 интензивни.

А на трети, още 400 легла и 10 за най-критичните случаи. Ако се стигне до най-тежкия сценарий на пандемията, болни ще бъдат настанявани във всички държавни и общински санаториуми в региона, както и в една от спортните зали, уточни за Флагман.бг д-р Георги Паздеров.

По този начин леглата в Бургаска област стават над 800.

„Смятам, че организацията, която направихме за първите два етапа, ще е напълно достатъчна, но трябва да сме готови и за по-тежка ситуация. С кмета Димитър Николов извършихме огледи на спортните зали. Има готовност в една от тях, която ще бъде съобщена на по-късен етап, да се направи полева болница“, допълни д-р Георги Паздеров.

Това е само хипотеза, която ще се реализира при тежко разразяване на COVID19.

Според началника на Националния кризисен щаб генерал-майор проф.д-р Венцислав Мутафчийски пикът на заболяването ще е по Великден. Към момента има дневен ръст на болните с между 10 и 14 %, уточни той и подчерта, че засега мерките дават резултат.

Най-малкото се печели време, в което общинските щабове, като този в Бургас, да направи безупречна организация, за да лекува голям брой болни.

Полеви болници има в София, Пловдив, Русе и Варна.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки