Срокът на валидност на личните документи се удължава с 6 месеца


Срокът на валидност на личните документи се удължава с 6 месеца
26 Март 2020, Четвъртък


Личните документи с удължена валидност обаче ще важат само на територията на страната

Автор: Десант

Срокът на валидност на личните карти и свидетелства за управление на моторно превозно средство, който изтича в периода от 13 март до 31 октомври, се удължава с 6 месеца. Това съобщи на брифинг в Министерски съвет Светлана Ценева - директор на Дирекция „Български документи за смоличност".

Те обаче ще са валиден идентификационен документ в този период само за територията на страната, уточни тя.

По желание на гражданите, ще могат да се издават нови документи и преди изтичане на този 6-месечен срок. Звената "Документи за самоличност" работят при осигурени безопасни условия.

"Ако консулската служба в съответната страна не е затворена заради създалата се ситуация, българите в чужбина могат да подават искане за подновяване на документите им. Ние продължаваме да издаваме документи и да ги подаваме към Министерството на външните работи, а те съответно да ги изпращат към консулските или дипломатически служби, но в условията на криза заради пандемията не знам дали успяват да ги изпращат, тъй като превозите са спрени. След като им изтекат документите и отворят дипломатическите служби, българите в чужбина могат или да си подадат документите оттам, или да си издадат временен паспорт, който е валиден документ", разясни директорката на Дирекция „Български документи за смоличност".

Цанева посочи, че на 9 март са приети лични карти - 5691, паспорти - 4302, свидетелства за управление 1269, а на 23 март са приети 1071 лични карти, 295 паспорта и 271 свидетелства за управление. По думите ѝ този рязък спад показва, че въведеният режим на извънредно положение се спазва.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки