Архангел Гавраил има власт над огъня, водата и узряването на плодовете


Архангел Гавраил има власт над огъня, водата и узряването на плодовете
26 Март 2020, Четвъртък


Той известява на Дева Мария, че е избраната да роди Божия Син; той съобщава за раждането на Йоан Кръстител – Предтечата и проповядва идването на Спасителя

Автор: Десант

Ден след Благовещение, на 26 март, православната църква отдава почит на божия вестител свети архангел Гавриил. Той е един от седемте архангели – тези, които възнасят молитвите на хората към Бог, разкриват пророчествата и защитават вярващите от злото.

Архангел Гавриил е този, който известява на Дева Мария, че е избраната да роди Божия Син. Той е и Благовестителят, който съобщава за раждането на Йоан Кръстител – Предтечата, който проповядва идването на Спасителя.

Както в източноправославното, така и в западноевропейското религиозно изкуство иконописците изобразяват Архангел Гавраил с цъфнала лилия в ръка – символ на непорочността на светата Дева.

В народните вярвания на Архангел Гавраил се приписва особена власт над огъня, водата и узряването на плодовете.

Името му на иврит означава Божия сила. В 66-те канонични книги на Библията не е наречен нито веднъж архангел, а само ангел.

Архангел Гавриил често е изобразяван на северните порти на иконостаса. Гавриил е един от щитоносците на Герба на Руската империя.

Имен ден празнуват Гавраил, Габриел, Габриела.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки