Как ще се разпределят предпазните средства и постъпилите дарения


Как ще се разпределят предпазните средства и постъпилите дарения
25 Март 2020, Сряда


Ето какво реши по въпроса Министерския съвет

Автор: Десант

Средствата от даренията за превенция и лечение на COVID-19, постъпили в разкритата от Министерството на здравеопазването дарителска сметка, ще бъдат използвани единствено за тази цел. При даренията, независимо под каква форма са направени, изрично упоменатата воля на дарителите да се спазва. Това реши Министерският съвет на база доклад от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Министерството на здравеопазването ще предоставя информация на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19 и на официалната си интернет страница www.mh.government.bg за постъпилите парични средства по дарителската сметка, както и за предадените за съхранение в склада на Българския червен кръст дарения в натура.

Националният оперативен щаб за борба с COVID-19 ще дава предложения, както по отношение на вида на закупуваните лични предпазни средства, дезинфектанти, тестове, лекарствени продукти, консумативи, медицинска и лабораторна апаратура и други, така и по отношение на крайните получатели, в случите когато това се отнася до лекарствени продукти, апаратура и тестове за диагностика.

Когато се касае за лични предпазни средства и дезинфектанти, предложение за разпределение ще дава Логистично-координационният център с ръководител главен комисар Николай Николов.

Направените от Националния оперативен щаб и Логистично-координационния център предложения за разпределение ще бъдат одобрявани от министъра на здравеопазването, по регионални здравни инспекции (РЗИ).

Конфискуваните в полза на държавата вещи от Агенция „Митници“ и предоставени на МЗ ще бъдат разпределяни по предложение на Логистично-координационния център, чрез регионалните здравни инспекции (РЗИ),  на територията на цялата страна.

Всяка регионална здравна инспекция ще организира разпределението на артикулите по лечебни заведения, държавни и общински институции, в съответствие с направеното от Логистично-координационния център общо разпределение.

Министерството на здравеопазването, Министерството на икономиката и Логистично-координационният център координират действията си и ежедневно извършват оценка на нуждите на лечебните заведения и институциите във връзка с разпространението на COVID-19.

Приоритетно предпазни средства ще бъдат осигурявани на лечебните заведения за болнична помощ – структурите и отделенията, в които се лекуват болни с COVID-19,  центровете за спешна медицинска помощ, РЗИ, гранична полиция, екипите на НАП и Агенция „Митници“, разположени на граничните пунктове, органите на МВР и социалните структури, които работят с уязвими групи от населението. Тези потребности се осигуряват чрез средства от бюджета на МЗ, по оперативни програми и дарения. Медицинската апаратура се осигурява за нуждите на лечебните заведения също със средства от бюджета на МЗ, по оперативни програми и дарения.

Чрез държавното дружество „Бул Био-НЦЗПБ“ ЕООД се закупуват лични предпазни средства възмездно и се предоставят срещу заплащане на  институции и ведомства, лечебни заведения за болнична помощ, лечебни заведения за извънболнична помощ – общопрактикуващи лекари, стоматолози, медицински центрове, аптеки, хранителни вериги, банкови институции и др. Финансирането е за сметка на бюджетите на съответните ведомства и институции, физически и юридически лица. Аналогечен е редът и за дезинфектантите.

Лекарствени продукти също ще се осигуряват за сметка на лечебните заведения – директно или чрез „Бул Био-НЦЗПБ“ ЕООД, както и под формата на дарения, при спазване на нормативната уредба.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки