Бизнесът по време на пандемия: Разходите се оптимизират


Бизнесът по време на пандемия: Разходите се оптимизират
Снимката е илюстративна
24 Март 2020, Вторник


Фирмите настояват да отпадне част от такса битови отпадъци за периода, в който не функционират

Автор: Десант

След обявяване на извънредното положение в страната при 48 % от работодателите служителите работят стандартно на работното си място, като поддържат високи хигиенни и санитарни мерки. При 38% от фирмите – наетите работят чрез хоум офис, а 12% от тях посочват, че са преустановили дейност по различни причини – заради обявеното извънредно положение или липсата на поръчки. При около 23% от работодателите служителите или част от тях са в платен отпуск, а при 18% от фирмите – в неплатен.

Това показва експресно онлайн проучване на Българска търговско-промишлена палата (БТПП), извършено в периода 18-23 март по повод нужните мерки за ограничаване негативното влияние на пандемията от COVID-19 върху българския бизнес. В него са взели участие и са изразили своите позиции над 300 компании и браншови организации.

Ето още от изводите, които могат да се направят следствие на проучването.

Бизнесът се адаптира, търси различни възможности за работа гъвкави форми на заетост, но не навсякъде това е възможно.

Действително има редица компании, които съвместяват всичики посочени възможности, служителите им работят на ротационен принцип (на екипи),  предвид намаляването на поръчки, невъзможността за доставка на суровини и блокиране на транспорта. Работата с клиенти е ограничена до минимум, а определни компании, загрижени за здравето на най-възрастните служители, са ги пуснали в отпуск.

Най-значима и силно необходима мярка за бизнеса сега е гарантираното придвижване на стоки и суровини по трансевропейските коридори с цел да не се възпрепятства износа и вноса на стоки - 96% от компаниите смятат така. Това е изключително важен елемент, за да може икономиката на страната да функционира нормално.

Не на последно място, предвид затрудненията, свързани с автомобилния транспорт, се забелязва една неизползвана възможност - и фирмите, и още повече държавата трябва да се фокусират върху по-пълноценно използване на ЖП транспорта, който е под неин контрол.

На второ място, над 90% от фирмите посочват, че държавата трябва да съкрати сроковете за разплащане с бизнеса, да се извърши незабавно разплащане на просрочени задължения, както и да се открие телефонна линия за сигнали от страна на бизнеса.

Подкрепата в размер на 60% от възнагражденията на служителите в рамките на 3 месеца в доказано засегнати от вируса фирми е също един от важните елементи, за да могат фирмите да съумеят да запазят служителите си в неясните времена. Според членове на БТПП, след направена оценка, процентът може да бъде по-голям (аналогично на Великобритания, при която е 80%) и да има по-голяма яснота как ще могат да се възползват.

Бизнесът посочва също, че трябва да се удължат сроковете за плащане и деклариране на данъци и осигуровки – по тази мярка вече има развитие – удължиха се сроковете за годишното счетоводно приключване на фирмите, както и за подаване на годишни декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане се изместват за края на юни 2020 година.

Около 92% от компаниите подкрепят и като мярка ускорена оценка и облекчени критерии при кандидатстване за финансиране от европейските фондове. Бизнесът продължава да настоява за връщане на изплащането на първите три дни от болничните към ДОО.

В анкетата проличат и най-различни пречки, пред които са поставени малките и средни предприятия – заплащането на наемите на помещенията, които използват и в случай, че те нямат приходи или са преустановили дейност през периода на извънредно положение, заплащането на такса битови отпадъци от неработещи ресторанти,хотели и други, за което, вече, изпратихме много подробен сигнал до премиера с предложение да отпадне част от такса битови отпадъци за периода, в който съответните фирми не функционират.

Компаниите в най-голяма степен ще се опитат да запазят служителите си чрез оптимизиране на разходите си, чрез изпозването на възможността за 60% подкрепа в изплащане на заплатите на служителите. Някои от тях ще се ориентират по-динамично към онлайн търговията, за да използват ситуацията, а други ще поемат загубите, които ще претърпят, за да могат да не съкращават персонала. Има и компании, които посочват, че ако ситуацията с COVID-19 не се подобри, ще се стигне до съкращения.

Откриването на телефонна линия не е достатъчна мярка, а трябва да се създаде и електронен адрес, на който компаниите да могат да изппращат въпроси  и кратки срокове да получават отговор

Интересен извод може да се направи, че са преувеличени и са химера очакванията, че за едни фирми кризата е предизвикателство, а за други е предимство. Несравними са двете категории, защото едва под 1 % очакват положителен ефект.

За всички предприемачи има и положителна страна - те са започнали да оптимизират разходите си, а това е инвестиция в бъдеще. Доста от тях са разбрали, че могат да се справят с по-малко работници и служители.

Натискът върху държавната администрация е сериозен и сега е моментът ръководителите на административните звена да се фокусират върху безхаберието на служителите (да се освободят тези, които се отнасят така с работата си) и да се осигури бързо обслужване на фирмите и гражданите.

Добър пример могат да вземат от образователната система, която в момента „нито бавно, нито полека е на път да порасне с няколко века“, обобщават от БТПП.


В категории: Новини , Анализи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки