Патриарх Неофит: Божията благодатна помощ да бъде с всички нас!


Патриарх Неофит: Божията благодатна помощ да бъде с всички нас!
Снимка: Българска патриаршия
23 Март 2020, Понеделник


Негово светешество призова българите да се помолят в домовете си за изцерение на болните, и подкрепа на нашите медици, правителството и всички, които не пестят сили и средства в това усилно време

Автор: Десант

Ето пълния текст на обръщението на Негово светейшество българския патриарх Неофит по повод пандемията с коронавируса, публикувано в сайта на Светия синод:

ОБИЧНИ В ГОСПОДА ЧЕДА НА СВЕТАТА НИ ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА, БРАТЯ И СЕСТРИ, СКЪПИ СЪНАРОДНИЦИ,

Във време на изпитания, народът ни е застрашен от разширяващата се пандемия, когато болестта е близо до нас и виждаме страданието на човеците, всички сме призвани да бъдем отговорни към ближния, народа и Родината ни. Ясно осъзнаваме, че сме в най-мистичното време на Църквата – светата Четиридесетница, дни наситени с покаяние и непрестанна молитва. Време за подготовка и очакване на Празника на празниците - Възкресението Христово!

С отеческа загриженост се обръщаме към вас, скъпи братя и сестри, да съобразим ежедневието си с всички изисквания на извънредното положение. Призоваваме да се спазват препоръките на Светия Синод и епархийските митрополити. Неизменно да носим надеждата за благополучния край на това тежко за народа ни изпитание. Вярата ни и Христовата любов, които горят в нас са щит, който ще ни предпази от предизвикателствата на деня. Да не униваме и въпреки трудностите да бъдем бодри и непрестанно да се молим! Да се въздържаме от всяко зло! Да не забравяме Христовата повеля:

„В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света“ (Йн 16:33).

Останали в домовете си, пред домашната икона, притихнали с покайни сърца да отправим взор към Спасителя Христа с молитва за изцерение на болните, и подкрепа на нашите медици, правителството и воинството, и всички, които не пестят сили и средства в това усилно време, като се помолим:

„Господи Иисусе Христе, Боже наш, истински Лекарю на душите и телата, Който прояви толкова добротворство и направи здрави страдащи телесно и душевно люде, приеми благосклонно нашето моление. Боже, Чудотворче, със Своята мощна сила прогони убийствения вирус, който предизвиква страх, страдание и смърт. В тези дни на изпитание на вярата ни успокой тревогите и изцели заболелите. Господи, прекрати силата на болестта, младежите запази и вразуми. Заболелите и старите хора подкрепи и ги дари със здраве, спокойствие и бодрост по застъпничеството на нашата Владичица Пресвета Богородица, на преподобния наш отец Йоан Рилски Чудотворец, на светите Безсребреници и Лечители Христови, и на всички светии“. Амин.

Божията благодатна помощ да бъде с всички нас!

Бог да пази България!


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки