Граждани масово нарушават наложената им задължителна карантина. Ето кои са най-недисциплинирани


Граждани масово нарушават наложената им задължителна карантина. Ето кои са най-недисциплинирани
23 Март 2020, Понеделник


До момента образуваните досъдебни производства срещу нарушителите са 120

Автор: Силвия Горанова

Прокуратурата е образувала повече от 120 досъдебни производства по чл. 355 от НК за нарушаване на задължителната карантина във връзка с предприетите мерки срещу разпространението на новия коронавирус COVID-19.

Анализът на данните за последната седмица на петте апелативни района – София, Велико Търново, Варна, Бургас и Пловдив, показва, че най-често нарушенията се извършват от български граждани, на които след завръщането им от чужбина в страната, за срок от 14 дни е забранено да напускат домовете си.

Такъв е случаят на гражданка на бургаския квартал „Зорница“, която след завръщането си от Италия в България, е нарушила задължителната карантина, като заедно с двете си деца е посетила сестра си, защото „не се били виждали от години“.

При друг случай, регистриран преди въвеждането на ограниченията за допускане само на неотложни пътувания между областните центрове, е установено, че жител на гр. Исперих, който се е завърнал от Холандия, не пребивава на посочения адрес, на който е поставен под карантина за срок от 14 дни.

След осъществена телефонна връзка, лицето е обяснило, че се намира в свой имот до гр. Тетевен и възнамерява отново да пътува за Холандия. В тази връзка нарушителят е обявен за общонационално издирване.

Част от образуваните досъдебни производства за нарушаване на противоепидемиологичните мерки са срещу шофьори на тежкотоварни камиони, които след завръщането си в страната не изпълняват наложената карантина, а отново поемат зад граница.

Прокуратурата е образувала досъдебни производства и по чл. 326 от НК за предаване на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога по време на извънредното положение във връзка с разпространението на COVID-19.

Продължава работата на прокуратурата по сигнали за извършването на нарушения и престъпления във връзка с обявеното в Република България извънредно положение.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки