Защо американците се втурнаха да си купуват оръжия


Защо американците се втурнаха да си купуват оръжия
Опашка пред оръжеен магазин в Калифорния. Снимка: Ройтерс/© Patrick T. Fallon
23 Март 2020, Понеделник


Оборотът на оръжейните магазини се е увеличил с над 300%

Автор: Десант

На фона на разпространението на коронавирусна инфекция в САЩ се наблюдава неимоверно нарастване на обема на продажбите на огнестрелно оръжие. По данни на местните медии, в някои оръжейни магазини оборотът се е увеличил с над 300%.

Журналистите подчертават, че продажбата на стрелково оръжие са увеличени най-много в тези щати, където има най-голям брой заразени с Ковид-19: Калифорния, Ню Йорк и Вашингтон.

Увличен е броят не само на тези, които за първи път се въоръжават, но и на тези, които вече разполагат с домашен арсенал.  

По данни на „Ню Йорк таймс", системата на ФБР за проверка на личните данни, авторизацията чрез която се изисква, за закупуването на оръжие, през февруари е регистрирала 2,8 милиона запитвания.

В същото време полицията в съединените щати е принудена да намали откликванията за произшествия и броя на провежданите операции. Експертите отбелязват, че американците се страхуват от бунтове и мародерства и защова бързат да се обзаведат със средства за самозащита. 

Някои полицейски участъци отговарят само на позвъняванията за извънредни ситуации. Събощенията за дребни хулиганства и нарушения на реда се обработват по телефона. А полицейското управление в Лос Анжелис направо е закрито.

Всичко това предизвиква у американците страхове, че в случай на влошаване на криминогенната обстановка, свързано с въведената карантина, полицията няма да може да ги защити. 

Вестник „Лос Анжелис таймс" съобщава, че в Калифорния ръстът на продажбите е свързан и с опасенията на американците от азиатски произход, че ще бъдат нападнати като разпространители на „китайския" вирус, както широко придоби известност Ковид-19.

Припомняме, че съгласно данните на Университета „Джонс Хопкинс", от 22 март САЩ вече са трети в света по брой на заразените с коронавирус, след Китай и Италия.


В категории: Свят

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Christopher
23.03.2020 16:28:37
0
0
Руски не говориме.Тоя сайт руски ли е.Тук сме в USA.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки