Националният оперативен щаб иска утре среща със Светия синод


Националният оперативен щаб иска утре среща със Светия синод
22 Март 2020, Неделя


Ще се обсъжда провеждането на масовите събирания в православните храмове

Автор: Десант

Националният оперативен щаб ще поиска утре среща със Светия синод, на която ще бъде обсъдено провеждането на масовите събирания в православните храмове.

До този момент към Българската православна църква бяха отправяни единствено вербални призиви.

Седмица след обявеното извънредно положение в страната Светият синод все още не е излязъл с официално становище относно мерките, които църквата трябва да предприеме срещу разпространението на коронавируса.

Синодалните митрополити правят индивидуални обръщения, касаещи конкретната епархия, която ръководят.

Призивът е болните и възрастните хора да се отдадат на молитва в своят дом и да не посещават храмовете.

"Това не е отказ от участие в богослужение, а вътрешна жертва, положена за опазване здравето на другите вярващи", казва старозагорският митрополит Киприян.

Неделните литургии се излъчват на живо в ефира на БНТ-2, както и на страницата на Българската патриаршия във Фейсбук.

Православните храмове в цялата страна са отворени. В тях идват с богослужение, определени за великия пост, а достъпът на вярващите остава неограничен.

Следващите седмици предстоят големи празници, които ежегодно събират стотици миряни в Божият грам. В сряда църквата чества Благовещение Господне, а в началото на април Лазаровден и Цветница.

Неколкократно бяха отправени въпроси до кризисния щаб относно дейността на църквата в дни на пандемия. Генерал-майор Венцислав Мутафчийски каза:

"Ние отправяме вербални послания към църквата, но решението може да бъде само на Светия синод".

В началото на седмицата част от вероизповеданията у нас отмениха общите богослужения.

Главното мюфтийство отмени петъчната молитва за мюсюлманите, а католическата и протестантската църква обявиха, че ще предават своите литургии онлайн.

Източник: БНР


В категории: Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Кирил Александров
24.03.2020 14:40:26
0
0
В момента става понятен механизмът, алгоритъмът, по който държавите могат да бъдат заставяни да унищожат собствената си икономика, да отделят колосални суми от бюджета, да орязват права и свободи на хората, при това със съгласието на самите хора, и да приемат други „ненужни“ решения. И дори онези държавни ръководители, които осъзнават цялата нелогичност на случващото се, не могат да се противопоставят на общия тренд и са принудени да вършат същото като останалите. Нанася се съществен удар по Църквата. Вече е изнамерен начинът за прекратяване на дейността й: чрез налагане на карантина. При това забраната за извършване на богослужения и Тайнства се посреща с разбиране и даже с одобрение не само от нецърковни или малоцърковни хора, но дори и от църковни йерарси. Да повторим, смъртността от коронавируса е около 0,7%. А какво ще стане с Църквата, ако се появи вирус с ниво на смъртност от 50%, като еболата, например, която се предава чрез слюнка и срещу която, впрочем, и досега няма ефективна ваксина? Това значи ли да забравим изобщо за Причастието? Църквата може да преживее без храмове, без държавна регистрация и така нататък, но Тя не може да живее без отслужване на Божествена Литургия, без съединяване на вярващите с Бога. А именно това могат да й забранят. Днес това вече не звучи като неправдоподобна фантазия. В Светото писание е казано: "Там ще се уплашат те от страх, дето няма страх“ (Пс. 13, 5).
1
Подпоручик
24.03.2020 14:03:46
1
0
Храмове са затвяряни само при гонения на езичниците срещу християните и от ислямските поробители и комунистите.

АКО НЯКОЙ ПОСЕГНЕ ДА ЗАТВОРИ ХРАМОВЕТЕ НИ ЗА ХОРАТА
ДОБРЕ ДА ЗНАЕ, ЧЕ ПРЕДИ БОЖИЯ, ЩЕ ГО СПОЛЕТИ НАРОДНИЯ ГНЯВ!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки