Кои страни затвориха границите си и въведоха строги ограничителни мерки


Кои страни затвориха границите си и въведоха строги ограничителни мерки
16 Март 2020, Понеделник


Данните са на българското въъншни министерство

Автор: Десант

От 8 ч. тази сутрин Германия затвори границите си с Франция, Швейцария и Австрия.

Според съобщенията германските граждани ще могат да се завръщат в Германия, докато всички останали граждани на чужди държави няма да бъдат допускани.

Министър-председателят на Шлезвиг Холщайн Даниел Гюнтер е заявил, че от 06:00 ч. днес се затваря и границата с Дания, но това няма да се отнася за участниците в местния локален трафик и товарния транспорт.

За туристи се затварят и островите в Северно и Балтийско море - Силт, Амрун, Фьор, Фемарн, както и полуостров Нордщранд.

От 12.00 ч. на 14 март 2020 г. Дания затвори границите си до 13 април.

Датските граждани ще бъдат допускани по всяко време на територията на Дания. Допускани ще бъдат и чужденците, които пребивават, работят или учат в Дания, доставят или взимат стоки в/от Дания, посещават сериозно болен свой роднина в Дания, имат право на определен режим на лични контакти между родител и дете (напр. след развод) и др. 

Пътниците, пристигащи на летище Копенхаген, които директно продължават към Швеция с влак или автомобил, могат да бъдат пропускани в Дания.

В Дания обаче няма да бъдат допускани граждани, идващи от Швеция, които имат билет за пътуване с полет от летище Копенхаген, освен ако те нямат основателна причина за влизането си на територията на Дания.

Според съобщението на властите може да последва частично или цялостно прекратяване на дейността на въздушния, морския и сухопътния транспорт, за да се спре разпространението на вируса.

Пристигащите от страни със степен на риска "оранжев" (в т.ч. България) се призовават да останат вкъщи в рамките на 14 дни карантина.

В Мексико е преустановено провеждането на масови публични събития в столицата и щатите Керетаро, Юкатан и Мехико. Очаква се въвеждането на подобни мерки в цялата страна.

Великденската ваканция на учащите в Мексико е изтеглена за 20 март. За срок от две седмици след тази дата няма да се провеждат учебни занятия.

Азербейджан затвори до края на март границата си с Иран, а тази с Грузия е затворенa до 24 март.

Преустановени са полетите от Баку до редица дестинации, включително до Китай, Иран, Турция, Грузия, Париж, Берлин, Нур Султан, Актау, Алмаати.

Предстои спиране на следните полети от авиокомпания АЗАЛ и от други компании:

- От 16 март-Баку-Ташкент (АЗАЛ и Узбек.авиолинии)и Баку-Лвов (АЗАЛ);

- От 17 март- Баку-Дубай, Баку-Казан, Баку-Минвод, Баку-Уфа- на АЗАЛ, Баку-Доха (Катарски авиолинии). От 17 март преустановяват полети и Air Arabia, Etihad, Fly Dubai по линиите Абу Даби-Баку, Дубай-Баку, Шарийа-Баку.

Преустановяват се и линиите Новосибирск-Баку (S7), Екатеринбург-Баку (Уралски авиолинии) и Сургут-Баку (Utair)

- От 18 март- Красноярск-Баку (IrAero)

- От 24 март- Баку-Ню Йорк.

Очаква се преустановяването и на линията Баку-Будапеща (Wizz Air).

Сръбското правителство затегна мерките за влизане на територията на Сърбия на всички ГКПП. Ограничи масовите събирания в затворени помещения до 50 души (до момента не се разрешаваха такива с над 100 души). Призова населението над 65-годишна възраст да си остане по домовете, тъй като това е най-уязвимата група от обществото. Постави забрана за увеличаване на цените на санитарните материали и лекарствата, основните хранителни продукти, защитното оборудване и дезинфекционните средства.

С Указ № 285 от 15 март т.г. на казахстанския държавен глава К.Ж. Токаев е обявено извънредно положение на територията на Република Казахстан, което ще действа в периода от 08:00 ч. на 16 март 2020 г. до 07:00 ч. на 15 април 2020 г. В периода на действие на извънредното положение се въвеждат следните мерки и временни ограничения:

1) засилване на мерките по опазване на обществения ред, защита на особено важни държавни и стратегически, с особен режим, чувствителни и специално защитени обекти, както и на обекти, осигуряващи жизнеспобността на населението и функционирането на транспорта;

2) ограничава се функционирането на големите търговски обекти;

3) спира се дейността на търговските и развлекателните центрове, кина, театри, изложби и други обекти, където има струпване на големи групи хора;

4) въвеждане на карантина, провеждане на мащабни санитарни и противоепидемични мерки, включително с участието на структурни звена на Министерството на отбраната на Република Казахстан и органите на вътрешни работи, осъществяващи дейност в областта на санитарно-епидемиологичното състояние на населението;

5) забранява се провеждането на големи спортни и други публични мероприятия, както и на семейни или възпоменателни събития;

6) установяват се ограничения за влизане на територията на Република Казахстан, както и за излизане от нейната територия на всички видове транспортни средства, с изключение на персонала на дипломатическата служба на Република Казахстан и на чуждите държави, както и на членове на делегации на международни организации, пътуващи до Република Казахстан по покана на Министерството на външните работи на Република Казахстан.

В Турция от вечерта на 14 март на турските ГКПП, включително ГКПП "Капъкуле" , e разпоредено да не се допускат да влизат в Турция граждани на Германия, Австрия, Белгия, Дания, Франция, Нидерландия, Испания, Швейцария, и Норвегия, опитващи се да преминат както с леки автомобили и автобуси, така и пеш.

На ГКПП "Капъкуле" се допускат да влязат в Турция граждани на посочените страни само ако същите са влезли в България преди 20.02.2020 г.

Към момента български граждани преминават без проблем през ГКПП "Капъкуле" от България към Турция, но след контрол на температурата им и при положение, че не са с висока температура.

Забраната не се отнася за ТИР камионите, същите продължават да се пропускат в Турция, но поради задължителното използване на термокамери за контрол има значително забавяне в процеса на обработка и пропускливостта на ГКПП "Капъкуле" за транспортните превозни средства от България към Турция е чувствително намалена.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки