Аптекари призовават: Не се презапасявайте с лекарства без нужда!


Аптекари призовават: Не се презапасявайте с лекарства без нужда!
11 Март 2020, Сряда


Покрай преекспонираната паника заради коронавируса, от аптечната мрежа у нас изчезнаха не само предпазните медицински маски, но и редица медикаменти, витамини, изкупуват се дори хранителни добавки

Автор: Силвия Горанова

От няколко дни в аптеките трудно могат да се намерят антибактириални гелове и еднократни мокри кърпички. Наблюдава се завишено търсене и на антибиотици. Слух, че витамин Д помага на човешкия организъм да се справи с коронавируса, пък мълниеносно изчерпа всички налични количества в аптечните складове.

„Пренасищането с витамини без нужда може да изиграе лоша шега. Както се казва, не трябва да се преяжда и да се препива - това важи за всяко едно нещо. В случая говорим за хранителни добавки. В някои случаи, при доказана необходимост, те могат да бъдат полезни. Но от позицията на човек с опит не виждам хората, които безразборно се „подсилват“ с витамини, да са станали по-здрави. С витамин Д пък ситуацията е абсурдна, все пак живеем в слънчева страна. Той е подходящ за бебета и възрастни хора, които не излизат от дома“, коментира фармацевтът Ивайло Илиев.

Не е оправдано също така хората да се презапасяват с големи количества хапове и прахчета за симптоматично лечение при грип. В случай на първи грипоподобни симптоми като висока температура, отпадналост, болки в мускулите, аптекарите съветват да се ползват лекарства, съдържащи парацетамол и аспирин. Антивирусният препарат Тамифлу се приема само след лекарско предписание.

Експертите не отричат, че трябва да се ползват предпазни средства, но в никакъв случай да не се стига до истерия. И напомнят, че най-важните мерки срещу разпространението на всякакъв тип вируси е личната хигиена.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки