Една хипотеза за св. Галина, св. Никола и един легендарен шаран


Една хипотеза за св. Галина, св. Никола и един легендарен шаран
10 Март 2020, Вторник


Една интересна трактовка на познатата легенда

Автор: Дина Харизанова

На 10 март почитаме паметта на света Галина. Тя е сред последователите на свети Кодрат, загинали по време на гоненията срещу християните от император Деций в средата на III век.

Свети Кодрат лекувал телесни и душевни недъзи и имал много ученици, сред които и света Галина. Когато са подложени на гонения, той и учениците му са хвърлени в тъмница и изтезавани да се отрекат от християнската вяра. След като не се отричат от Христа, са екзекутирани. 

Името на светицата – Галини, се превежда от някои като действието „галя“, но на гръцки означава и „тихо“.

В Бургаския залив има два малки залива с името Агалина. То идва от гръцкото „ая" (света) Галина.
Има поверие, според което жените хвърляли пръст или пясък в морето, за да утихне и да се върнат рибарите и моряците на сушата.

В Несебър се пази една икона на светицата, която рядко може да се види. Интересното е, че тя е нарисувана като картина, с пейзаж, който се развива в перспектива.

В дъното на иконата има миниатюри. На една от тях е изобразена лодка, в която плава свети Никола, а моряк се опитва да успокои морето с икона на св. Галина.

Св. Николай Мирликийски се почита като покровител на рибарите и моряците. Всеизвестна е легендата как когато тръгнал да се поклони на Божи гроб, в морето се разярила буря и корабът получил пробойна. Тогава светецът запушил дупката с жив шаран и спасил плавателния съд от крушение.

Шарани обаче в морето няма, тъй като е сладководна риба. Затова бургаският художник и изследовател на миналото на морския град - Митко Иванов, смята, че всъщност истината е, че корабът е бил спасен именно благодарение на иконата с изображението на св. Галина, а не от св. Никола и използването на шаран за запушване на пробойната.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки