Почетоха 55 години от подвига на старшина Димитър Атанасов Димитров


Почетоха 55 години от подвига на старшина Димитър Атанасов Димитров
Снимки: ВМС
09 Март 2020, Понеделник


През 1965 г. той спасява от гибел с цената на своя живот бойния кораб и другарите си по време на учение във Военноморския флот 

Автор: Десант

На 6 март в с. Сушица се проведе ритуал по случай 55 години от подвига на старшина първа степен Димитър Атанасов Димитров, спасил от гибел бойния кораб и другарите си по време на учение във Военноморския флот с цената на своя живот.

На 4 март 1965 г., по време на учение в открито море, матрос по невнимание прострелва кутия със снаряди. В погреба на кораба възниква опасност от пожар и взривяване. Гъст, отровен дим изпълва тясното помещение, където се намират оръжията и взривните материали.

В погреба слизат главен старшина Васил Вачев, старшина втора степен Васил Ангелов и командирът на отделение химици Димитър Димитров. Най-дълго устоява на задушливия дим младежът от Сушица.

Окулярите на противогаза му се замъгляват от гъстия дим и той е принуден да го свали. Успява да открие и подаде навън димящия сандък, който е изхвърлен зад борда.

Опасността е отстранена, корабът е спасен и продължава хода си. Заедно с него е спасен и животът на екипажа – общо 57 души.

Вдишаните отровни газове поразяват белите дробове на старши матрос Димитър Димитров. Той е откаран по спешност за лечение във Военноморска болница – Варна, но два дни след инцидента, на 6 март 1965 г., умира от белодробен оток. Погребан е с военни почести в родното си село Сушица.



Пред барелефа в родната му къща, сега се поклониха в знак на признателност почетен караул от дивизиона, в който е служил, воден от заместник-командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби капитан I ранг Ванъо Мусински, капитан I ранг Петко Якимов – командир на ПБ Варна, капитан I ранг Божидар Иванов – командир на 1 дпк, представители на Клуб „Първи дивизион патрулни кораби”, полковник Иван Маламов - началникът на Националния военен университет и неговия заместник полковник Евгени Пенчев, кметът на селото г-жа Надка Никова, инж. Катя Петрова – заместник-кмет на община Стражица, Илия Маринов – председател на общинския съвет на гр. Стражица, много жители и гости на Сушица. Те поднесоха венци и цветя, след което разгледаха музейната експозиция.

В салона на читалището в с. Сушица бе изнесена литературно-музикална програма.

Тържествените прояви завършиха с поднасяне на венци  и цветя на паметника на загиналите за Отечеството и тържествена проверка (заря), в която взеха участие представителна рота от ВМС, както и представителна рота и военен оркестър от Национален военен университет "Васил Левски”.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки