В Калофер запретват ръкави да шият защитни маски


В Калофер запретват ръкави да шият защитни маски
Снимка: БГНЕС
09 Март 2020, Понеделник


Държавното предприятие "Интендантско обслужване" има готовност да произведе и защитно облекло

Автор: Десант

Държавното предприятие "Интендантско обслужване" има готовност да започне серийно производство на маски за борбата срещу коронавируса у нас, съобщава БНТ.

Очаква се още този понеделник да са готови и първите прототипи на защитно облекло, които да бъдат предоставени за одобрение на Кризисния щаб.

Основните производствени мощности на завода са в Калофер. В предприятието работят близо 140 души, като кроенето на защитни облекла е започнало още в неделния ден.

Председателят на Съвета на директорите на "Интендантско обслужване" Светлозар Морфов увери, че са напълно готови да започнат серийно производство на маски. 

Очаква се да бъде доставен и хидрофобиран плат (който не пропуска вода, б.р.). Единственият производител на плат, подходящ за изработка на защитни материали, обаче е в Габрово. Морфов обясни, че няма как да внесем от други държави, тъй като всички са ограничили износа си.

Маските ще се изработват от плат, който не пропуска вода. Морфов посочи, че те няма да предпазват конкретно от вируса, а от пръски и кихавици.

По негови думи дружеството има капацитет да произвежда по 10 000 на ден, ако всички служители бъдат впрегнати в работа.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки