Търси се нов концесионер за плаж „Силистар“


Търси се нов концесионер за плаж „Силистар“
Снимки: Севдалина Пенева
06 Март 2020, Петък


В разгара на миналия туристически сезон той бе оставен безстопанствен по вина на Министерството на туризма

Автор: Десант

Министерският съвет взе решение да бъде открита нова процедура за възлагане на концесия за морския плаж „Силистар“ в община Царево. Това действие обаче е закъсняло с повече от година.

Конкурс за отдаване на концесия на последното незастроено място по Българското Черноморие трябваше да бъде проведен през април 2019 г. Знаеше се, че тогава изтича договорът с дългогодишния стопанин на пясъчната ивица Стойчо Монев.

Неочаквано обаче министърът на туризма Николина Ангелкова отмени процедурата и не насрочи друга. Така се стигна до неприятната ситуация в разгара на сезона плажът да остане безстопанствен и неохраняем. Липсата на спасители обаче не беше единственият проблем.



На изпроводяк фирмата, стопанисвала пясъците в най-южната защитена местност по родното Черноморие, разпореди да бъде демонтиран мостът над едноименната река Силистар. Така туристите и сега са принудени да заобикалят устието на реката, за да стигнат до плажа.



За да е пълна мизерията, единственият достъп до плажа в разгара на всеки сезон е преграден с бариера, на която мургави младежи събират по 5 лева за „паркинг” под сенките на дърветата в горичката в близост.

Порочната практика е от години, а държавата е безсилна да се справи с нея.

Предишната годишна наемна цена на плаж „Силистар“ беше определена на 18 953 лева без ДДС, а срокът на договора бе пет години. Сега, по предложение на Министерството на туризма, срокът на концесията е 20 години, а минималното годишно възнаграждение три пъти по-ниско – една 6 116 лева.



Кой ще стопанисва пясъците на Силистар и дали той ще реши натрупалите се проблеми на това райско кътче, предстои да видим.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки