Още 11 лъжника в Странджа стават защитени


Още 11 лъжника в Странджа стават защитени
Снимки: ИАГ
06 Март 2020, Петък


Уникалният дървесен вид, който расте единствено на територията на тази наша планина, е смятан за родоначалник на всички видове дъбове в Европа

Автор: Десант

Още 11 вековни дървета на територията на Природен парк „Странджа“ да бъдат обявени за защитени, предлага  комисия, съставена от представители на парковата дирекция, МОСВ и горските стопанства в региона, съобщават от Агенцията по горите.

„Това са вековни дървета, на възраст над 250-300 години, които са уникални стари дъбови индивиди – лъжник, зимен дъб и цер“, смятат експертите.

Към настоящия момент  21 са вековните дървета, които са със статут защитени на територията на ПП „Странджа”.  Най-голямата част от тях са от ендемичния вид Странджански дъб. Като гъстота са на територията на царевското село Кости.Странджанският дъб е представител на понтийско-евксинската флора с единствено разпространение за територията на България – в Странджа. Този вид е включен в Закона за биологичното разнообразие като рядък, реликтен вид, разпространен в Мала Азия и Кавказ.

Той носи народното наименование лъжник поради неговата прилика с други наши дъбове – по листата прилича на източния горун, по кората – на цера, по жълъдите – на летния дъб. Счита се че е древен вид и родоначалник на останалите наши дъбове.

Най-старото монументално живо дърво на територията на ПП „Странджа” е близо 1000-годишен дъб  благун, в землището на с. Заберново, където тази година на 9 и 10 май ще се порведе 17-ти Фестивал на зелениката.

Вековните гори в ПП „Странджа“ представляват 29 % от територията на парка.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки