Почитаме паметта на светия мъченик Йоан Българин


Почитаме паметта на светия мъченик Йоан Българин
05 Март 2020, Четвъртък


Вижте защо загинал той едва 19-годишен

Автор: Десант

На 5 март Църквата почита паметта на един от българските светци - мъченикът Йоан Българин.

Блаженият Йоан бил родом от България. Той бил красив и грамотен младеж. Но по някакъв случай той се поддал на дяволските козни и се отрекъл от Христа. Подир някое време той осъзнал своето голямо прегрешение и започнал горчиво да се кае.

В това душевно състояние, търсейки успокоение на своята съвест, напуснал родното си място, дошъл в Света гора Атонска. Тук Йоан три години прислужвал на един духовен старец. Но понеже съвестта му все още не му давала покой, той винаги бил унил, печален и мълчалив. Самият му вид показвал, че е претърпял някакво голямо нещастие.

Като не могъл повече да понася угризенията на съвестта Йоан напуснал Света гора, отишъл в Цариград, облякъл се като турчин и в този си вид влязъл в джамията „Св. София". Там започнал да се кръсти и да се моли по християнски, което извънредно поразило агаряните.

Разгневени, те сурово се нахвърлили срещу него и го питали защо прави така. А той безстрашно изповядал, че е християнин, затова се кръсти като християнин и се покланя на сина Божий Исус Христос.

Агаряните се опитали да го отклонят от неговата вероизповед, но като се убедили, че тя е непоколебима, те веднага му отсекли главата в двора на „Св. София". Това станало на 5 март 1784 г.

Така, едва 19-годишен, блаженият Йоан се окичил вовеки със светъл мъченически венец.


В категории: Новини , Вяра , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки