Днес е Въртоглавият четвъртък от Тодоровата неделя


Днес е Въртоглавият четвъртък от Тодоровата неделя
05 Март 2020, Четвъртък


Вижте какви забрани трябва да се спазват в този ден

Автор: Дина Харизанова

В българския народен календар първата седмица от големите Великденски пости е наречена Тодорова неделя. Названието идва от Тодоровден, който винаги се пада в събота. Тази година той ще се отпразнува на 7 март.

Наименованията на дните от Тодоровската неделя се определят от обичаите, извършвани на тях, както и от народните вярвания за всеки един ден от седмицата.

Първо идва т.нар. Чист понеделник, известен още като Кукувден или Кукеровден. После следва Сух или черен вторник, Лудата сряда, Въртоглав четвъртък и Шеметен или Куц петък.

Четвъртъкът от Тодоровата неделя е наричан също така въртолома, Въртоломей, Въртолей или Зимен Въртоломей.

В този ден традицията изисква строгото спазване на някои забрани, с които се цели да се предпазят хората и домашните животни от „въртоглавие".

Жените не бива да навиват прежда и да въртят чекрък - една забрана, която в днешните модерни времена няма никакъв проблем да се спазва, тъй като българките отдавна са забравили чекръците, а преждата я купуват готова навита на гранки и кълбета.

Не се работи, за да се предпазят хората от въртоглавост (виене на свят). Ако някой започне някаква работа този ден – няма да я довърши, ще стане спънка, и още по-лошо, ако изобщо работи – ще стане въртоглав, или щуроглав, зашеметен.

Според вярванията болестта въроглавост произхожда от някакъв лош дух и влиза в главата. Прихваща също и добитъка и от нея той може да умре.

За да умилостивят тази болест, домакините месят питки, наричани в някои места от страната мравучени пити, които се раздават и се ядат на бунище, а трохите се събират само на едно определено място. Вярва се, че така всяка къща ще се предпази от нашествие на мравки.

На празника се раздава прекаден обреден хляб, част от който се слага в дажбата на овцете. От него се запазва къшей, с който се лекува през годината виенето на свят (шемет).  

Не се варят вода и чорби. Не се купуват големи неща – крава, вол или друг добитък, защото няма да седи у дома, ще избяга.

Не се сее и не се сади дърво, защото ще изсъхне и няма да върже плод.

Не се започва строеж на къща.

Не се сади кокошка, защото няма да снася яйца.

Не се готви боб, иначе червеи ще нападнат фасула, лещата и житото.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки