Без разходка с понита за Тодоровден в Бургас


Без разходка с понита за Тодоровден в Бургас
Снимка: Фейсбук ККС „Кан Крум“
05 Март 2020, Четвъртък


Ще има обаче конно надскачане в три различни височини за деца, юноши и възрастни

Автор: Десант

Традиционно Тодоровден в Бургас се отбелязва на Конната база в парк „Езеро“. Тази година датата, на която ще честваме празника, е 7 март.

Програмата предвижда конно надскачане, като паркурите ще бъдат в три различни височини - за деца, юноши и възрастни. Това ще са един вид демонстрации със състезателен характер, като в тях ще вземат участие двадесетина коня.

Поради тежката епидемиологична обстановка в морския град, където за тази седмица е обявена грипна ваканция, празничното разхождане на деца с понита и коне ще бъде отменено.

Малчуганите ще имат възможност да се насладят на това невероятно изживяване допълнително, след като опасността от заразяване с грип и други заразни болести отмине, успокояват от бургаския клуб по конна езда „Кан Крум“, цитирани от местни медии.

В обредния ка​лендар Тодоровден се пада в съботата след Сирни Заговезни. Нарича се още: Тудорица, Тодорова събота или Конски Великден.

Това е празник за здравето на конете. За техен покровител се смята св. Тодор Тирон.

Поверието разказва, че на този ден свети Тодор съблича своите девет кожуха, яхва бял кон и отива при Господ да измоли лятото да се върне на Земята. И понеже Господ уважава светеца, още докато той изрича молбата си, отвън, на мястото, където е забоден маждракът (копието на светеца), започва да се издига пара и земята се затопля.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки