Термални камери и дронове ще следят за пожари в „Русенски Лом“


Термални камери и дронове ще следят за пожари в „Русенски Лом“
Снимка: ПП „Русенски Лом“
04 Март 2020, Сряда


Новото оборудване е осигурено по Програма за транснационално сътрудничество „Балкани-Средиземно море“

Автор: Десант

Термални камери и дронове ще следят за възникването на пожари в територията на Природен парк „Русенски Лом“. Това е само част от бъдещото оборудване по международен проект „Системи за наблюдение на горите за ранно откриване и оценка на пожари в региона Балкани-Средиземно море“, чрез което ще се гарантира по-голяма безопасност на защитената територия.

Идеята за създаването на проекта, е че през последните години в региона са констатирани хиляди хектари опожарени площи, от които около 25% са били част от Натура 2000.

В каньона на парка в близост до село Нисово вече е монтирана специална термална и оптична камера, чиито обхват е приблизително 10 километра. Този периметър дава възможност на моментално засичане при възникването на пожар,  подаването на сигнал за потушаване на пламъците, преди да бъдат причинени невъзвратими последствия за природата.

Разработена е и географско-информационна система (ГИС) с детайлна информация за туристически пътеки и обекти, която е достъпна за всеки посетител в сайта на ПП „Русенски Лом“.

Следващите мероприятия предвиждат и въвеждането в експлоатация на мащабна модулна система за автономно наблюдение и ранно откриване на пожари. Тя ще интегрира използването на безпилотни летателни системи, стационарни термални и оптични камери, а също и модели за оценка възможността за възникване на пожари.

По този начин ще се намали времето за откриване възникването на пожар и ще намали броят на фалшивите сигнали, което от своя страна ще е предпоставка и за намаляване на средното време за реакция и известяване на противопожарните органи.

Проектът е по Програма за транснационално сътрудничество „Балкани-Средиземно море“ 2014-2020 г. В него участват осем партньори от три държави – България, Гърция и Кипър. Водещият бенефициент е Университетът в Патра, а от българска страна участват Дирекция на Природен парк „Русенски Лом“ и Русенския университет „Ангел Кънчев“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки