Общо 9 души изследват във военна болница за коронавирус


Общо 9 души изследват във военна болница за коронавирус
04 Март 2020, Сряда


По думите на началника на здравното заведение ген. Венцислав Мутафчийски, най-голяма опасност в България остава сезонният грип

Автор: Десант

Семейство от София, което е имало близък контакт със заразени от коронавирус италианци, е прието за наблюдение във ВМА, съобщи началникът на болницата ген. Венцислав Мутафчийски по време на редновния брифинг на Националния оперативен щаб в сряда сутринта.

Италианците са гостували два дни на българите, като са предупредили преди това, че са болни. Резултатът от пробите на всички тях се очакват в късния следобед.

През последната нощ във ВМА са приети общо деветима души, които ще бъдат изследвани за новия вирус. В това число влизат двама курсанти от университета във Велико Търново, които са били около 1 месец на обмен в Торино, Италия. Те нямат оплаквания, но ще бъдат карантинирани за 14 дни. Приет е и японски гражданин с грипоподобни симптоми и с много висока температура.

„Пробите за наличие на коронавирус се изследват в лабораторията на ВМА, и след това в Националната референтна лаборатория. След това пробите се разменят между двете лаборатории за по-голяма сигурност", коментира началникът на ВМА.

По думите му най-голяма опасност в България остава сезонният грип, който изтощавал медицинските ресурси в болниците и лабораториите.

Що се отнася до коронавируса, генерал-майор Мутафчийски колемнтира още, че много са станали държавите, обявили своите първи случаи. Те вече са 77 на брой, но прави впечатление, че редица от тях – поне 20, задържат с един случай. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки