Снимки на Никола Обретенов с неговите гости показват в Русе


Снимки на Никола Обретенов с неговите гости показват в Русе
Снимки: РИМ-Русе
04 Март 2020, Сряда


Преди пет години в дунавския град бе открита обновената експозиция на музей „Баба Тонка“

Автор: Десант

На 3 март 2020 г. се навършиха пет години от откриването на обновената експозиция на музей „Баба Тонка“ в Русе.

За да отбележи годишнината, Русенският музей показва пред посетителите на още две от своите ценности – книги за впечатления, попълвани от гостите на Никола Обретенов през 30-те години на ХХ век. Заедно с тях, във витрина са изложени и няколко фотографии, запечатали мигове от тези посещения, а на специален тъчекран гостите на музея ще могат да „прелистят“ някои от страниците.

Къщата на Никола Обретенов – син на Баба Тонка, Ботев четник и деец на националноосвободителното движение, е строена през 1907 г. През 30-те години на ХХ век синът на Баба Тонка е сред малкото останали живи участници в борбите за освобождение, а къщата му се превръща в притегателно място за посещения. Р

Русенци и техни гости от други градове се снимат за спомен с Никола Обретенов, който излиза да ги посрещне със сребърен поднос, върху който носи черепа на Стефан Караджа. Така, още тогава се случва това, което проф. Николай Ненов дефинира като „процес на естествена музеефикация” на къщата.



На 2 юни 1958 г. е открита и първата постоянна експозиция в дома на героя, която през годините се превръща в емблематична за Русе.

Обновената експозиция на къщата музей е открита на 3 март 2015 г. В този вид, тя е развита на три нива и позволява достъп до всяко кътче от сградата.

Експозицията започва своя разказ за историята на рода на Баба Тонка Обретенова и връзката с Червен, за създаването на читалище „Зора” и Русенския революционен комитет. Специално внимание е отделено на обвързаността на Русе с четническото движение и действията на революционерите Филип Тотю, Панайот Хитов, Хаджи Димитър и Стефан Караджа, на Червеноводската чета, чието знаме е използвано по време на героичния подвиг на Христо Ботев.

С помощта на образи и звуци, подземието на къщата музей пресъздава несъществуващия вече Русчушки затвор, преплел в себе си съдбите на множество емблематични герои от Българското възраждане.

След темите за Априлското въстание и за Руско-турската война от 1877-1878 г., експозицията разказва за участието на поборник-опълченците в политическия живот на страната след Освобождението, за издигането на Паметника на свободата, за дейността на Комитета „Цар Освободител Александър ІІ” и за създаването на емблематичните за русенската градска среда паметници на националните герои Стефан Караджа и Ангел Кънчев.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки