И през 2020 г. разкопките на Бузово кале ще продължат


И през 2020 г. разкопките на Бузово кале ще продължат
02 Март 2020, Понеделник


Забележителните стенописи в гробищно-култовия комплекс „Оструша“ обаче вече ще бъдат с по-ограничен достъп

Автор: Десант

През 2020 г. ще продължат археологическите проучвания на крепостта Бузово кале, които на практика са и спасително – археологически, и чисто научни, за допълване на средновековната карта на района на Казанлък. Това съобщава пред регионалния вестник „Искра" директорът на казанлъшкия Исторически музей „Искра“ д-р Момчил Маринов.

По думите му, през есенно-зимния период е придвижена цялата нормативна и административна документация за придобиване на статут на крепостта като паметник от национално значение. Маринов уточнява, че в случая става въпрос за придобиване на статут на целия комплекс, в който са крепостта Бузово кале с охранителната зона, заедно с базиликата.

Районът изобилства от забележителни паметници. В него се намират и Мегалитът, който е със статут на паметник с природно значение, и тракийската гробнца край Бузовград, проучена от доц. Георги Нихризов през 2012 г. Идета е да се получи още един културно-исторически обръч в района на Казанлък, уточнява д-р Маринов.

Той уточнява, че в проекта за изграждането на големия туристически комплекс „Светът на траките“ е включена и цялостната социализация на гробищно-култовия комплекс „Оструша“.

Забележителните стенописи в саркофагоподобното й помещение на практика обаче вече ще бъдат с по-ограничен достъп, т.е. в режим почти като опазването на оригинала на Тракийската гробница в Казанлък, като това би способствало за дългосрочното опазване на обекта.




В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки